Index Vakbarát Hírportál

Regionális éllovassá nőtték ki magukat a magyar vállalatok

2024. március 11., hétfő 18:27

Az elmúlt tizennégy év nemzeti érdeken alapuló gazdaságfejlesztési stratégiájának nyomán mára több hazai vállalat is regionális éllovassá tudta kinőni magát különböző kulcsiparágakban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Bayer Construct Zrt. új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az építőipari cég 15 milliárd forint értékben épít gyárat Sóskúton, ahol fürdőszoba-összeszerelő üzem fog működni. A projektet az állam 6,6 milliárd forinttal támogatja, így segítve száz új munkahely létrejöttét – tudatta.

Illetve arra is kitért, hogy a most bejelentett beruházás jelentősen hozzá fog járulni a magyar gazdaság egyik fő gerincoszlopának számító, közel 400 ezer embernek munkát adó, tavaly 7400 milliárd forintnyi termelési értékű építőipar további erősödéséhez.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a hazai gazdaság teljesítménye szempontjából a beruházások kritikus fontosságú szerepet játszanak, ezért a kormánynak nem lehet más célja e téren, mint hogy Magyarországon legyen Európa legvonzóbb beruházási környezete.

Ehhez pedig tájékoztatása szerint az is hozzátartozik, hogy a kormány rendre stratégiai együttműködési megállapodásokat köt a gazdaság növekedéséhez nem csak beruházásaikkal, hanem azokon túlmutató tevékenységükkel is hozzájáruló vállalatokkal, ahogy az most a Bayer Construct Zrt. esetében is történt.

Szijjártó Péter a megállapodás aláírását követően leszögezte, hogy ezek a partnercégek vállalják többek között a munkatársaik folyamatos képzését, a tevékenységük hozzáadott értékének növelését, a szoros együttműködést a szakképzési és felsőoktatási intézményekkel, illetve azt, hogy magyar beszállítókkal dolgoznak együtt, amilyen mértékben csak lehetséges.

A mai napon a 95. stratégiai partnerségi megállapodást írtuk alá, ezúttal egy magyar vállalattal, amely Közép-Európa építőiparának és ingatlanfejlesztő ágazatának egyik meghatározó vállalata

– közölte.

„A Bayer Construct ma már több mint 1500 embernek ad munkát Magyarországon. A tevékenységével folyamatosan hozzájárul a magyar építőipar teljesítményének növeléséhez, és a Bayer Construct olyan összetett tevékenységet végez, amely gyakorlatilag az ingatlanfejlesztési tevékenységtől, a tervezéstől kezdve a gyártáson és a kivitelezésen keresztül az értékesítésig és az üzemeltetésig lefedi az építőipari tevékenység gyakorlatilag teljes spektrumát” – tette hozzá.

A miniszter ezután úgy vélekedett, hogy a cég tevékenysége is bizonyíték arra, hogy az elmúlt tizennégy év kitartó, nemzeti érdeken alapuló gazdaságfejlesztési stratégiájának nyomán létrejöttek azok a nagy, magyar tulajdonú vállalatok, amelyek kulcsiparágakban regionális éllovasokká tudták kinőni magukat, s nem csupán Magyarország, hanem a régió országainak gazdasági teljesítményére is komoly befolyást tudnak gyakorolni.

Stratégiai partnerek közé tartozni azért is nagy dolog, mert ezek a vállalatok 200 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, és amióta aláírtuk velük a stratégiai megállapodásokat, összességében 13 ezer munkahellyel többet tartanak fenn

– mutatott rá Szijjártó Péter.

Beszédében végül az elmúlt évek súlyos válságait, a kiszámíthatatlanságot is érintette, kiemelve, hogy a világgazdaság többször is teljesen a feje tetejére állt, és így drámai módon bezuhantak a beruházások globálisan, tavaly például mintegy 30 százalékkal.

„Szerencsére viszont vannak kivételek, ellenpéldák, mint például Magyarország, amely a világgazdaság fekete évében tudott hatalmas beruházási rekordot dönteni azzal, hogy tavaly a beruházásösztönzési rendszerünkön keresztül 209 nagy beruházást tudtunk Magyarországra hozni összesen 13 milliárd euró értékben, amely megduplázta az addigi rekordot, ezzel hozzájárulván ahhoz, hogy a magyar gazdaságot hosszú távon növekedési pályán tudjuk tartani” – mondta.

Rovatok