Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt uniós források

2024. március 12., kedd 15:44

A Bizottság rontotta az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, miközben a magyar gazdaságot továbbra is az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe várja – mondta Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után Brüsszelben.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az Európai Unió pénzügyminiszterei a brüsszeli találkozón áttekintették az uniós gazdasági és költségvetési helyzetet. A magyar kormány továbbra is elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett, ezért a következő években fokozatosan 3 százalék alá csökkentjük a költségvetési hiányt – emelte ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszterek megvitatták a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) félidős értékelését is.

A tárcavezető emlékeztetett: két évnyi politikai időhúzás után december óta folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt források Magyarországra:

december vége óta már több mint 550 milliárd forintot kaptunk meg ezekből.

Varga Mihály kiemelte, magyar részről továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy a helyreállítási tervet minél hamarabb hajtsák végre, hiszen ennek eredeti célja éppen a gyors helyreállítás lett volna.

A pénzügyminiszter azt is kifejtette, hogy az ülésen kiemelt szerepet kaptak a szociális célú befektetések, amelyeket magyar részről is támogatunk, azonban úgy látják, hogy az ilyen típusú intézkedéseknek inkább hosszú távon lehet hatásuk.

Ezért is építettük ki Magyarországon Európa legerősebb családtámogatási rendszerét, amelynek keretében idén mintegy 3300 milliárd forintot fordítunk a magyar családok támogatására.

A közleményt úgy zárták, a magyar álláspont szerint Európa demográfiai és munkaerőpiaci problémáira nem a bevándorlás, hanem a családok támogatása a megoldás.

Rovatok