Index Vakbarát Hírportál

Több mint hárommillió autós izzadhat, hamarosan fontos levél érkezik

2024. március 14., csütörtök 14:19

Folyamatosan érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok – jelezte közleményében a szervezet. Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, üzemben tartói, ugyanis a több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót. Habár a NAV azt ígérte, hogy március elején érkeznek a határozatok, az Economx értesülései szerint többen még nem kapták kézhez.

„Miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt közölte a honlapján, hogy március elején érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek, olvasóink jelezték, hogy nem kaptak még értesítést a NAV-tól a fizetendő gépjárműadó összegéről és a befizetés módjáról” – világított rá szerdai cikkében az Economx.

Ugyanakkor korábban az adóhatóság arról is tájékoztatott, hogy idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzemben tartói, tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után – március 15-e helyett – 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt.

Viszont ezek a határozatok március közepén sem érkeztek meg minden érintetthez, ami, ugye, azt is jelenti, hogy mindenképpen vannak és lesznek olyan gépjármű-tulajdonosok, akiknek alig egy hónap áll majd a rendelkezésükre, hogy a határozat kézhezvételétől előteremtsék a szükséges összeget.

Ezért a lap a hivataltól megkérdezte, hogy:

Az Economx érdeklődésére mindössze annyit közöltek, hogy folyamatosan érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok, illetve, némileg módosítva az eredeti elképzelést, hozzátették:

a napokban mindenki megkapja a saját adóját tartalmazó iratot.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára korábban arról beszélt, hogy mintegy 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint az a könnyítés, amely eredményeként az idei évtől az évi két alkalom, március 15. és szeptember 15. helyett már csak egyszer kell gépjárműadót fizetni.

A tárca szakpolitikusa szerint azért kellett ezt a lépést megtenni, mert sok autós az évi kétszeri fizetés alkalmával vagy elfeledkezett a második részletről, vagy duplán kifizette.

Pillanatok alatt befizethető

A NAV csütörtök reggel újabb közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok folyamatosan érkeznek.

„A határozatokat a NAV március elején elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldi mindenkinek, akinek van valamilyen elektronikus elérhetősége. Akiknek nincs, azok postán kapják meg a papírokat” – írja közleményében a NAV.  

Nem kapnak határozatot azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes

– mutat rá a hivatal a kommünikében.

Hozzátették, hogy a gépjárműadót idéntől egy összegben elég április 15-ig befizetni. Az évi két alkalom helyett csak egyszer küld a fizetésről értesítést a NAV. A szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés csak gondot okozott, vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek.

A természetes személyeknek (magánszemély, egyéni vállalkozó, őstermelő) a gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil Gépjárműadó menüpontjában vagy a határozatban szerepelő link használatával pillanatok alatt teljesíthető ügyfélkapus azonosítás után.

Rovatok