Index Vakbarát Hírportál

Megtudtuk, biztosítanak-e még díjmentességet a magyarországi szolgáltatók az ukrajnai menekülteknek

2024. március 14., csütörtök 15:44

A nagyobb magyarországi telekommunikációs szolgáltatók díjmentes hívásokkal, SMS-ekkel, roaminggal siettek az ukrajnai menekültek segítségére a háború kitörésekor. Utánajártunk, hogy közel két év után él-e még az ingyenesség.

Több mint két éve, 2022. február 24-én robbant ki az orosz–ukrán háború, aminek hatására ukránok milliói kényszerültek elmenekülni országukból. Sokan Magyarország felé vették az irányt, amely igyekezett segítséget nyújtani a menedékkérőknek.

Így tettek az idehaza működő nagyobb telekommunikációs szolgáltatók is, amelyek a kialakult helyzet miatt ingyenessé tették egyes szolgáltatásaikat Ukrajna és Magyarország között, 2022. február 24-től visszavonásig. Az ingyenessé tétel a telefonhívásokra, SMS-ekre, illetve roamingdíjakra volt érvényes.

Így határozott immár több mint két éve a négy legnagyobb szolgáltató:

Azóta nem volt hír arról, hogy a kedvezményt fenntartják-e még a szolgáltatók, vagy a visszavonás már megtörtént, ezért mind a négy szolgáltatótól megkérdeztük, él-e még az ingyenessé tétel.

Van, ami ingyenes maradt

A Yettel arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az érintett időszakban (2022 február–március között), ahogy az várható volt, Ukrajnában jelentősen növekedett a roamingoló ügyfelek mobilnet- és hanghívás-forgalma, ahogy Magyarországról a háborús országba indított nemzetközi hívások és SMS-ek száma is megugrott a szolgáltató hálózatán. „Figyelemmel követve a kialakult helyzetet és ügyfeleink igényeit, az Ukrajnában forgalmazott hang-, adat- és SMS-roamingdíjak, valamint a Magyarországról Ukrajnába indított nemzetközi hívás- és SMS-díjak jóváírása 2022. július 3-tól megszűnt, amelyről értesítettük ügyfeleinket. Ezt követően az Ukrajna területén kezdeményezett roamingforgalmakra, valamint az Ukrajna irányába indított nemzetközi forgalmakra a normál díjszabás vonatkozik” – erősítette meg a vállalat.

Az időközben a DIGI mellett a Vodafone-t is megvásárló 4iG Csoport megkeresésünkre közölte: a Vodafone Magyarország és a DIGI 2022. februárjában jelentette be, hogy díjmentesen biztosítja az Ukrajnából Magyarországra vagy Magyarországról az ukrán telefonszámokra indított alapdíjas hívásokat és alapdíjas SMS-eket, továbbá a Vodafone Magyarország az Ukrajna területén generált adatforgalmat is díjmentessé tette ügyfelei számára. 

A nemzetközi hívásokra vonatkozó díjmentességet a Vodafone Magyarország 2022. júliusában vezette ki Ukrajnában. Az Ukrajnából Magyarországra irányuló roamingforgalom keretein belül az alapdíjas hívások és SMS-ek, valamint az adatforgalom továbbra is díjmentes az ügyfelek számára. A DIGI esetében a díjmentes hívás- és SMS-szolgáltatások továbbra is biztosítottak a DIGIMobil-ügyfeleknek.

„A vállalatcsoport mindkét szolgáltató esetén folyamatosan nyomon követi a forgalmazási adatokat, amelyek jelentősen csökkentek, illetve az orosz–ukrán háború kirobbanása előtti szintre értek az elmúlt egy évben. A jelentős visszaesés miatt a Vodafone Magyarországnál kivezetésre kerülnek a díjmentes roamingszolgáltatások, a DIGI-nél pedig felülvizsgálat alatt áll a nemzetközi hívások és SMS-ek díjmentességének kivezetése” – közölte a 4iG.

A Magyar Telekom arról tájékoztatott, hogy 2022. február 1-jétől visszavonásig ügyfelei ukrajnai partnerhálózatokon forgalmazott mobilroamingdíjait – beleértve az alapdíjas SMS-eket hang- és mobilinternet-forgalmat – teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy ügyfelei hozzátartozóikkal történő kommunikációját támogassa. A későbbi, esetleges változásról időben tájékoztatják ügyfeleiket.

Összefoglalva tehát az alábbi szolgáltatások továbbra is ingyenesek:

(Borítókép: Marcus Brandt / picture alliance / Getty Images)

Rovatok