Index Vakbarát Hírportál

Bod Péter Ákos: Lassan mi leszünk a legszegényebbek

2024. március 16., szombat 11:39

„Az a gyanúm, hogy a kormány csak június elejéig tekint előre, addig szól a gyorsítási jelszó” – mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök a Népszavának. Az interjúban kifejtette álláspontját a kormány és a jegybank közötti ellentétekről, a gazdaság állapotáról és kilátásairól.

„Magyarországon volt tavaly az EU legmagasabb inflációja, amely megette a béreket, emiatt a magyar ember fogyasztása a második legkisebb. Lassan mi leszünk a legszegényebbek” – fogalmazott Bod Péter Ákos a Népszavának adott interjúban. Hozzátette, emellett az államadósság is roppant nagy. A volt MNB-elnök kifejtette az álláspontját a kormány és a jegybank közötti ellentétekről, a gazdaság állapotáról és kilátásairól:

A második legszegényebbek lennénk?

Tavaly decemberben érkezett a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó fogyasztás kimutatása, amelyben Magyarország az utolsó előtti volt az Európai Unióban, Bulgária után. Akkor olyan szalagcímek jelentek meg, hogy „már csak egy szegényebb ország van Magyarországnál az EU-ban, de az is gyorsan közelít”. Az Oecnomus Gazdaságkutató Alapítvány komplex Oeco-indexe szerint erről szó sincs.

Magyarország a 18. legfejlettebb ország az unió 27 tagországa közül az Oeco-Index szerint.

Február elején készített interjúnkban megkérdeztük erről az ország egyik legmeghatározóbb elemzőjét, Suppan Gergelyt, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdászát is.

„A médiában iszonyatosan tévesen vonták le azt a következtetést, hogy már Románia is megelőzött minket életszínvonalban, arra alapozva, hogy a román egy főre jutó fogyasztás vásárlóerő-paritáson közelebb van az uniós átlaghoz, mint a magyar. A háttérben az bújik meg, hogy a magyar lakosság sokkal többet takarékoskodik” – világított rá interjúnkban a közgazdász.

A MAGYAR HÁZTARTÁSOK PÉNZÜGYI VAGYONA TÖBBSZÖRÖSE A ROMÁNOKÉNAK. TEHÁT AKKOR KI A GAZDAGABB? INNENTŐL KEZDVE TÉVEDÉS, HOGY A ROMÁNOK ÉLETSZÍNVONALA JOBB

– tette hozzá Suppan, hozzáfűzve, hogy Romániában ráadásul az egyenlőtlenség sokkal nagyobb, mint Magyarországon. „Persze nálunk is tapasztalható egyenlőtlenség, de Magyarországon nem olyan szélsőséges, mint például Romániában vagy Latin-Amerikában, vagy akár az Egyesült Államokban. Nálunk azért van egy érezhető felzárkózás, gondoljunk csak arra, hogy mennyivel nőtt a foglalkoztatás, aki akar és tud, annak van lehetősége dolgozni. Tény, hogy van felzárkózás, aminek a tempójáról persze lehet vitatkozni, hogy gyors vagy lassú. Az pedig, hogy kik előznek meg, sokszor módszertani kérdés” – magyarázta a szakértő.

(Borítókép: Bod Péter Ákos 2022. február 16-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok