Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, hogy mit jelent a magyar infláció európai szinten

2024. március 18., hétfő 19:49

Februárban a januárinál alacsonyabb, az előzetes értéknek megfelelő, 2,6 százalékos infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn publikált végleges adatai alapján. A legalacsonyabb inflációt Lettországban és Dániában regisztrálták februárban. A legmagasabb infláció, 7,1 százalék Romániában alakult ki. Magyarországon februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A januári 2,8 százalékról februárban 2,6 százalékra csökkent a fogyasztói árindex éves emelkedésének mértéke az euróövezetben. Az Európai Unió egészében a januári 3,1 százalékról februárban 2,8 százalékra lassult az infláció.

A januárihoz képest mindkét régióban 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak februárban.

Az energiaárak februárban 3,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az euróövezetben, szemben a januári 6,1 százalékos elmaradással. Januárhoz képest 1,5 százalékkal emelkedtek az energiaárak februárban.

Energiaárak nélkül 3,3 százalékkal emelkedtek az euróövezeti fogyasztói árak februárban a januári 3,6 százalékos emelkedés után. Havi bázison 0,6 százalék volt az áremelkedés februárban.

Románia a sor végén

Ha az adatokat részletesen vizsgáljuk, akkor az látható, hogy az élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett a januári 5,6 százalék után. Havi bázison az árak nem változtattak.

Energia, élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek nélkül az éves áremelkedés 3,1 százalék volt februárban a januári 3,3 százalék után. A februári árszint 0,7 százalékkal haladta meg a januárit.

A szolgáltatások ára FEBRUÁRBAN ÉS JANUÁRBAN EGYARÁNT 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A februári árszint 0,9 százalékkal haladta meg a januárit. A szolgáltatások 1,73 százalékponttal járultak hozzá a februári inflációhoz, az energiaárak pedig 0,36 százalékponttal csökkentették. Az élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek 0,79 százalékponttal emelték a februári inflációt.

A legalacsonyabb inflációt Lettországban és Dániában regisztrálták februárban, 0,6 százalékost mindkét esetben. Olaszországban 0,8 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése februárban. A legmagasabb infláció, 7,1 százalék Romániában alakult ki februárban, valamint Észtországban 4,4 százalékos – összegezte az MTI.

Megtorpant az infláció markáns csökkenése

Érdemes az uniós adatokhoz hasonlítani a magyar értékeket. Magyarországon februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak – tájékoztatott erről a napokban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az üzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak.

A tavalyi év második felében már tartós dezinflációt lehetett tapasztalni. Januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, decemberhez viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) februári adatai szerint.

Az elemzői várakozások döntő többsége úgy szólt, hogy januárban látni lehetett a mélypontot, és nagyon pici emelkedés következik. Az év következő hónapjaiban pedig stagnálást várnak, majd az árak enyhén nőhetnek.

A MOSTANI ÉVES ADAT STAGNÁLÁST MUTAT, ENYHÉN TAPASZTALHATÓ A DEZINFLÁCIÓ.

Tavaly 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozása szerint az idei éves infláció 4–5,5 százalék közé várható, míg 2025-ben és 2026-ban 2,5–3,5 százalék között alakulhat. A kormány idei inflációs várakozása 5,2 százalék.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok