Index Vakbarát Hírportál

Ott találták meg Putyin fegyverét, ahol mindenki várta

2024. március 18., hétfő 14:22

Oroszország az előzetes adatok szerint idén márciusban napi 1,7 millió hordó nyersolajat szállíthat Kínába. Az ázsiai óriás az orosz–ukrán háború kirobbanása óta az orosz nyersolaj egyik állandó vásárlója lett.

A Kpler adatai szerint Kína ebben a hónapban rekordmennyiségű orosz nyersolajat importál majd – összegezte a Bloomberg. Az becslések szerint az ázsiai ország ebben a hónapban napi 1,7 millió hordó orosz nyersolajra számíthat. Így a Sokol típusú olaj mennyisége megháromszorozódik az egy hónappal korábbihoz képest, és napi 379 ezer hordónyira emelkedik, ami új rekordot jelent.

Kína az orosz–ukrán háború kirobbanása óta az orosz nyersolaj egyik állandó vásárlója lett. A közelmúltban  – miután az Indiába irányuló nyersolaj-áramlások csökkentek – az olcsóbb Sokol típusú olaj előnyeit élvezi az ázsiai óriás. A Kpler szerint ebben a hónapban várhatóan az ESPO típusú olaj importja is növekszik majd:

napi 882 000 hordó lesz, ami a tavalyi év januárja óta a legmagasabb érték.

A kereskedők szerint nem világos, hogy e a szállítmányok mindegyike tényleges vevőknél köt-e ki, vagy vámraktárba kerül. Állítólag a kínai bankok haboznak részt venni a kereskedelemben a tartályhajókkal szembeni legutóbbi amerikai szankciók miatt. A Kpler a Mianmarba irányuló szállításokat kínai importként tartja számon, és a leszállítások a hónap végén a rendeltetési hely megváltozása miatt eltérhetnek.

Rovatok