Index Vakbarát Hírportál

Ismét drágulnak az üzemanyagok

2024. március 18., hétfő 11:04

Szerdán ismét áremelés jön a benzinkutakon: a gázolajért bruttó 2, míg a benzinért literenként 5 forinttal kell majd többet fizetni.

Szerdától a benzin beszerzési ára literenként 5, míg a gázolaj bruttó 2 forinttal emelkedik. A holtankoljak.hu szerint ez az emelés várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd, így az átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulhatnak: 

Beavatkozhat a kormány?

Fontos kiemelni, hogy bár februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az adatok szerint az üzemanyagár egy hónap alatt 6,7 százalékkal emelkedett.

Ezért a múlt héten erről külön kérdeztük Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, aki kiemelte, hogy a kormánynak van egy megállapodása a Magyar Ásványolaj Szövetséggel. Majd hangsúlyozta:

Ennek értelmében az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk, ezt a kormány folyamatosan ellenőrzi. Ha ez a megállapodás megtörik, akkor be kell avatkozni az üzemanyagárakba.

Bár az üzemanyag-drágulás szinte minden szektorban áremelkedést eredményez, Nagy Márton szerint összességében kihívást nem az infláció, hanem a növekedéssel kapcsolatban megfogalmazott célok okoznak.

Rovatok