Index Vakbarát Hírportál

Itt az újabb lépés a kormánytól, váratlan próbafúrásokba kezdenek

2024. március 20., szerda 06:41

Szivattyús energiatárolók építéséhez kezdenek próbafúrásokat a borsodi Sajóivánka és a hevesi Markaz község szomszédságában – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.

A részletekről az InfoRádió EnergiaVilág című műsorában Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár beszélt. Az első hazai víztározós erőmű 600 megawatt beépített kapacitással 6 órás, folyamatos energiatermelésre lenne képes. A medencék vízfelszínének egy részét úszó napelemtáblákkal fednék, így mérsékelik a víz párolgását is.

A szivattyús energiatárolás egy Európa-szerte már elterjedt, Magyarországon viszont eddig még nem alkalmazott, tehát újszerű technika, aminek a lényege, hogy két eltérő magasságban elhelyezkedő víztározó között szivattyú segítségével mozgatják a vizet egy felszín alatti csővezetékben; ha olcsó az áram, felpumpálják, ha drága, leengedik, így tárolva a villamos energiát 

– mondta Steiner Attila, majd hozzátette: „Jelenleg a hazai villamosenergia-ellátás nukleáris, illetve napelemes forrásból biztosított, de nagyon fontos lenne a kiegyenlítő energia, hogy legyenek tárolóink, amikor nincsenek napsütéses órák.”

Az államtitkár rávilágított, hogy nagyon egyszerű szerkezetről van szó: alapvetően két – jelentős szintkülönbségben elhelyezkedő – víztározóra van szükség, amiket egy szivattyús csővezeték köt össze, illetve van még egy turbina, amivel villamos energiát lehet termelni. A tervek szerint:

az erőműnek a kapacitása nagyságrendileg egy paksi blokknyi energia tárolását tenné lehetővé és optimális esetben 6 órán keresztül termelne.

„A leendő víztározó fizikai mérete egyelőre nem ismert, a munka ezen fázisában még nem tudni pontosan” – tette hozzá az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, majd kiemelte: reálisan 2025-ben, 2026-ban kezdődhet meg az építkezés, ami nemzetközi példák alapján akár 7–8 évig is eltarthat.

Rovatok