Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin gázvezeték összekötését

2024. március 21., csütörtök 21:29

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével – közölte a gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Az orosz állami vállat, a Gazprom szerint ez a Keleti gázellátó rendszer gáztörzshálózati projekt megvalósításának első szakasza. A tájékoztatás értelmében a két gázvezeték összekötésének megkezdése mellett más szakaszokon folyamatban vannak a tervezési és a felmérési munkálatok – összegezte az MTI.

A projekt előirányozza a kelet-oroszországi gázszállítási kapacitások átfogó fejlesztését és ezek további összekapcsolását az ország nyugati részén lévő gázinfrastruktúrával.

A Gazprom szerint ez növeli az orosz fogyasztók gázellátásának megbízhatóságát és rugalmasságát, és új lehetőségeket nyit Szibéria és a Távol-Kelet gázellátásának fejlesztése előtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022-ben jelentette be: bővíteni kell az orosz régiók gázellátási programját. Feladatul tűzte ki, hogy az ország európai részén lévő egységes gázellátó rendszert összekapcsolják a kelet-szibériai és távol-keleti gázinfrastruktúrával – a Szibéria Ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezetékkel.

Rovatok