Index Vakbarát Hírportál

Sok pénzt bukhat, aki nem mutatja be az igazolását a NAV-nak

2024. március 27., szerda 19:08

A jogszabályok szerint a súlyos fogyatékossággal élők számára számos kedvezmény áll rendelkezésre, a közgyógyellátás és közlekedési hozzájárulások mellett igénybe vehetik az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményt is. 2024-ben ez a kedvezmény 160 020 forint, ami havonta 13 335 forintot jelent, így érdemes élni a lehetőséggel.

A 2024-es évben ismét tovább emelkedett a személyi adókedvezmény súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén, továbbá azoknál, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. Az idén már arra is van lehetőség, hogy a személyijövedelemadó-kedvezményt igazolt súlyos betegségük esetén havonta igénybe lehessen venni – írta meg összefoglalójában a femina.hu.

2024-ben ez a kedvezmény 160 020 forint, ami havonta 13 335 forintot jelent. Az idetartozó egészségügyi problémákat kormányrendelet határozza meg, de benne van:

A teljes lista ennél jóval hosszabb, és ide kattintva nézhető meg.

A kedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér függvénye 

– világított rá az Economx. Az idetartozó betegségekben szenvedők az igazoláson feltüntetett kezdőnaptól az 5 éves elévülési időn belül visszamenőleg, az éves személyijövedelemadó-bevallás(ok) önellenőrzésével is visszaigényelhetik az összeget.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni.

Szerepelnie kell rajta a betegség kezdetét jelző dátumnak. Amennyiben valaki év közben kérvényezi az adókedvezményt, annak a munkáltatójának kell leadnia a papíralapú nyilatkozatot, ez esetben a nettó havi bér növekszik a kérdéses összeggel.

A májusi adóbevallással értelemszerűen a 2023. évi kedvezmény érvényesíthető, ekkor az éves összeg 139 200 forint volt. A kedvezményt az adóköteles jövedelem adójából írják jóvá, melyet a betegség fennállásától lehet kérvényezni egészen a gyógyulásig. Érdemes élni a lehetőséggel, mivel egy betegség éves szinten hatalmas többletkiadást róhat az emberre, és az így kérvényezhető összeg is csak részben képes mérsékelni azt.

Rovatok