Index Vakbarát Hírportál

Minden ötödik magyar kiruccant belföldön az idei első két hónapban

2024. március 28., csütörtök 08:52

A belföldi és a külföldi vendégek is nagyobb arányban keresték fel a magyarországi szálláshelyeket idén februárban, mint egy évvel korábban – derül ki a legfrissebb adatokból. Az idei első két hónapban 2 millió magyar vendég tette tiszteletét valamely belföldi szálláshelyen.

2024 februárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 883 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A vendégek száma összességében 23, a vendégéjszakáké 19 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken idén februárban az előző év azonos időszakához képest.

A vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 18 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 21 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 14 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 455 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,0 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 360 ezer vendéget és 798 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 22 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 9,1 százalékkal nőtt 2023 februárjához mérten. A belföldivendég-éjszakák száma a Bük–Sárvár turisztikai térségben 26 százalékkal bővült, míg Tokaj és Nyíregyháza térségében 2,0 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A Balatonnál 25, Budapesten 9,9 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 428 ezer vendég 1,2 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 319 ezer vendéget és 835 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 24 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 30 százalékkal nőtt 2023 februárjához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma valamennyi turisztikai térségben bővült az előző évhez képest, a legnagyobb mértékben Debrecen, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében 63, illetve 55 százalékkal. Budapesten 26, a Balatonnál 9,3 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 16 660 turisztikai szálláshely, ezen belül 1986 kereskedelmi, illetve 14 674 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

Ötödével több bevétel

A kereskedelmi szálláshelyek közül 868 szálloda és 851 panzió volt nyitva február egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 35,7 milliárd forint volt, folyó áron 21 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 7,6 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Minden ötödik magyar kikapcsolódott

A turisztikai szálláshelyeken 15 százalékkal több, összesen 4,3 millió vendégéjszakát regisztráltak 2024. január–februárban az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek 11, a külföldiek 18 százalékkal több (2,0 millió, illetve 2,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

A rekordévet is felülmúlták

Dinamikusan nő turisztikai ágazat teljesítménye, januárt követően a februári eredmények is felülmúlták a 2019-es rekordév adatait – értékelte az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az év második hónapjában több mint 883 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 23 százalékkal volt magasabb a tavalyi év és 2 százalékkal a 2019-es rekordévhez azonos időszakához képest. 2024 februárjában a hazai szálláshelyek mintegy 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 19 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest és 7 százalékkal múlja felül a 2019-es szintet – jelezte az NGM.

Budapest és a Balaton a legnépszerűbb

A legtöbb, 942 ezer vendégéjszaka Budapesten keletkezett. A fővárosi vendégéjszakák száma 23 százalékkal, közel negyedével bővült 2023 februárjához képest. A fővárosi desztináció mellett idén februárban a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség, ahol a vendégéjszakák száma 21 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Megállapítható, hogy az ország teljes szálláshely-forgalmának 59 százalékát kitevő, 1,3 millió vidéki vendégéjszaka ötödét itt töltötték el.

A vendégforgalom összetétele kiegyenlítetten alakult, februárban a vendégéjszakák 54 százalékát külföldiek töltötték el. A hozzájuk köthető 1,2 millió vendégéjszaka 24 százalékkal múlta felül a tavalyit, és 13 százalékkal a 2019. februárit is túlszárnyalta. A belföldi vendégek által eltöltött több mint 1 millió vendégéjszaka 14 százalékkal haladja meg a tavaly februári és 1 százalékkal a 2019-es adatokat.

Az élénkülő utazókedvnek köszönhetően a szálláshelyek csaknem 48 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 15 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ennek az összegnek nagyobb részét, 29 milliárd forintot vidéken költötték el a vendégek, ahol a bevételek 18 százalékkal haladták meg a tavaly februárit.

Duplázódott a bevétel

A vendéglátóhelyeken összesen 130,3 milliárd forint bevétel keletkezett 2024 februárjában, amely 15,5 százalékos növekedést jelent az előző év második hónapjához képest, 2019 februárjához képest pedig csaknem megduplázódott a bevétel. (Ehhez hozzájárulhatott, hogy a magas infláció miatt az szolgáltatások árai is jelentősen nőttek.)

A turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A turisztikai fogyasztás bővülése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa a gazdasági növekedést

– közölte a tárca.

Rovatok