Index Vakbarát Hírportál

Szigorú szabályok jönnek az Egyesült Államokban a klímavédelem érdekében

2024. március 29., péntek 20:21

Szigorú új szabályokat jelentett be az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environment Protection Agency) pénteken az Egyesült Államokban gyártott nehézjárművekre.

A szövetségi környezetvédelmi szervezet véglegesített szabályai előírják a gyártóknak, hogy 2026-tól új modelljeiknek növekvő arányban kell teljes mértékben nulla károsanyag-kibocsátásúnak lenniük.

A hatóság vezetője szerint az új szabályok következtében nagymértékben mérséklődik majd a nagy teljesítményű járművek szennyezése. A szabályok 2026-ban lépnek életbe, és 2032-ig fokozatosan szigorodnak arra vonatkozóan, hogy az új kamion-, teherautó- és buszmodelleknek milyen arányban kell nulla kibocsátásúnak lenniük.

Az amerikai kormányzat előzetes számításai szerint az átállás eredményeképpen 2032-re a tehergépjárművek 50 százaléka, a rövid távon közlekedő pótkocsis teherautók 32 százaléka, míg a nagy távolságot megtevő kamionok 25 százaléka lehet teljes mértékben elektromos. Az intézkedés érinti a buszokat is.

A szövetségi hatóságok adatai szerint az Egyesült Államok teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 29 százaléka származik a közlekedésből, a közúti közlekedés pedig 23 százalékot tesz ki.

Jelenleg az új szabályok által érintett teherautók eladásainak kevesebb mint 1 százalékát teszik ki a teljesen elektromos járművek – derül ki a legnagyobb előállítókat tömörítő Teherautó- és Motorgyártók Szövetségének adataiból.

Az Amerikai Üzemanyag- és Petrolkémiai Előállítók nevű szervezet (American Fuel & Petrolchemical Manufactureres) és az Amerikai Üzemanyag-intézet (American Petroleum Institute) vezetői közleményben tiltakoztak, és a kongresszust arra szólították fel, hogy szavazzon a szabályok módosításáról, valamint kilátásba helyezték, hogy az előírások miatt bíróságon perlik be a kormányzatot – adta hírül az MTI.

Rovatok