Index Vakbarát Hírportál

Könnyebbé válhat a cégalapítás, jelentős változásokról számolt be a minisztérium

2024. április 3., szerda 15:22

Az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben a kormány elsődleges célja a gazdasági növekedés újraindítása, majd a teljesítmény magasabb szintre emelése – hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Szem előtt tartva a gazdasági növekedés támogatását, a kormány azzal bízta meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Pénzügyminisztérium (PM) bevonásával tárja fel, hogy mely tényezők okoznak nehézséget a magyarországi cégalapítás során.

A vizsgálat eredményeként elkészített, a magyarországi cégalapítások felülvizsgálatáról szóló jelentést a kormány elfogadta – írták.

A kidolgozott intézkedéscsomag a versenyképességet negatívan befolyásoló tényezők felszámolása érdekében elsődlegesen az adminisztrációs terhek csökkentését, továbbá az eljárás érdemi egyszerűsítését és könnyítését irányozza elő a külföldi és a harmadik országbeli befektetők cégalapításakor.

A jelentés megállapította, hogy a gazdasági környezet átalakulásával egyre nagyobb számban alapítanak Magyarországon céget külföldi, harmadik országbeli befektetők, akik – főként nyelvi okokból – csak korlátozottan élhetnek az egynapos cégalapítás lehetőségével, mivel ezt csak magyar nyelvű szerződésminta alapján lehetséges igénybe venni.

Az általános eljárási szabályok alapján ugyanakkor nagyságrendileg 15 nap alatt lehetséges bejegyeztetni egy vállalkozást. A helyzet orvoslása érdekében

a kormány feladatul szabta az alkalmazható szerződésminták angol nyelvű változatának közzétételét a külföldi, harmadik országbeli befektetők számára, ennek révén korlátok nélkül elérhetővé válhat az egynapos cégalapítás lehetősége.

A kormány emellett előírta a cégalapítás során a külföldi okiratok elfogadhatóságáról és felhasználhatóságáról készülő egységes, angol nyelvű tájékoztató közzétételét is. Mindezek a lépések a jövőben jelentős mértékben csökkentik az adminisztrációs terheket – közölte az NGM.

További könnyítést jelent, hogy míg korábban az egyszerűsített cégeljárásban (a kft. kivételével) kizárólag forintban lehetett meghatározni a könyvelés pénznemét és az alapítói vagyon összegét, addig

a jövőben valamennyi cégforma esetében elérhetővé válik az egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban is a devizanem szabad megválasztása az alapításhoz használható szerződésmintákban,

ezáltal is segítve az induló vállalkozásokat – hívta fel a figyelmet az NGM.

A vonatkozó rendeletek, jogszabály-módosítások kidolgozása folyamatban van. A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint az adminisztrációs terhek csökkentése, az eljárások könnyítése jelentős mértékben járul hozzá a versenyképesség fokozásához, a vonzó üzleti környezet további megerősítéséhez – fogalmazott közleményében az NGM.

Rovatok