Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit meglepett az európai infláció

2024. április 3., szerda 12:53

Az éves fogyasztóiár-index 2,4 százalékra csökkent márciusban, ami elmarad az elemzők 2,6 százalékos várakozásától. Ezzel négyhavi mélypontra esett az eurózóna inflációs rátája, és erősödtek az Európai Központi Bank kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások. Az olajárak emelkedése azonban okozhat még meglepetést.

Az euróövezeti infláció a közgazdászok által vártnál nagyobb mértékben csökkent a múlt hónapban, ami tovább erősítette az Európai Központi Bank következő hónapokra vonatkozó monetáris politikai enyhítéssel kapcsolatos várakozásait.

A piac négy EKB-kamatcsökkentést vár 2024 végéig, az elsőt várhatóan júniusban. Az Eurostat 2024. márciusi adatai szerint az éves fogyasztóiár-index 2,4 százalékra csökkent, amely elmarad az elemzők 2,6 százalékos várakozásától.

Ezzel négyhavi mélypontra esett az eurózóna inflációs rátája. Az európai statisztikai hivatal azt is közölte, hogyan alakult márciusban az egyes szektorok inflációja: 

Az EKB inflációs előrejelzései és az előttünk álló kockázatok

Christine Lagarde, az EKB elnökének közelmúltbeli nyilvános nyilatkozatai megerősítették az euróövezeti infláció további csökkenésére vonatkozó várakozásokat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EKB döntései továbbra is az adatoktól függnek, és ülésenként határozzák meg azokat.

A szerdai inflációs adatközlés előtt Robert Hollzman, az EKB tagja úgy nyilatkozott, hogy nincs ellenvetése a júniusi kamatcsökkentéssel szemben, ugyanakkor hangsúlyozta a további támogató adatok fontosságát.

Az EKB legutóbbi előrejelzései 2024-ben 2,3 százalékos, 2025-ben 2,0 százalékos, 2026-ban pedig 1,9 százalékos éves átlagos inflációt jeleztek.

Az olajárak közelmúltbeli emelkedésével kapcsolatban azonban egyre nagyobb kockázatok merülnek fel. A Brent nyersolaj az év eleje óta 15 százalékkal emelkedett, és április elején elérte a hordónkénti 89 dollárt. Az EKB gazdasági szakértői csoportjának márciusi előrejelzései 2024-re 79 dolláros hordónkénti átlagos olajárat feltételeztek. Ha a nyersolaj ára tartósan ilyen magas szinten marad, vagy tovább emelkedik az elkövetkező hónapokban, az elkerülhetetlenül hatással lenne az európai inflációra, és esetleg lassítaná az EKB kamatcsökkentési terveit.

Rovatok