Index Vakbarát Hírportál

Belenyúl a kormány a rezsicsökkentésbe

2024. április 3., szerda 18:43

Segítséget nyújt az átalánydíjat fizető fogyasztóknak a földgázmennyiség kiosztásának áprilistól életbe lépő módosítása. Ez alapján a családoknak valóban csak azért kell fizetniük majd, amit el is használtak, ráadásul könnyebben kalkulálhatóvá válik majd a számlázás és tervezhetőbbé a kiadások.

Az átalánydíjat fizető fogyasztóknak ad segítséget a kedvezményes földgázmennyiség kiosztásának áprilistól életbe lépő módosítása – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten.

Az MTI szerint Németh Szilárd sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyenletes, részarányos számlát fizető ügyfeleknek történő számlázásáról szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg a Magyar Közlönyben, és csütörtökön már hatályba is lép.

Felidézte: egy évtizeddel ezelőtt a kormány azért vezette be a rezsicsökkentést, hogy a magyar lakosságot, a fogyasztókat ne tegyék ki a „piaci martalócoknak”. A cél az volt – tette hozzá – ne fordulhasson elő, hogy a magyarok fizessék Európa legmagasabb energiaárait, különös tekintettel a lakossági földgázra, amely a baloldali kormányok idején a kontinensen a legmagasabb volt.

Hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentést a háborús, inflációs időszakban, a hazai ellenzék és Brüsszel támadásai ellenére is sikerült fenntartani, ennek köszönhetően ma minden háztartás 181 ezer forinttal kevesebbet fizet a gázért és a villamos áramért annál, mintha a piaci árak szerepelnének számláikon.

A kormány intézkedéseivel a rezsicsökkentés és a fejlesztés kéz a kézben jár

– mondta Németh Szilárd –, „ennek köszönhetően valósulhattak meg a hálózatfejlesztések és a nagycsaládosok, valamint az egy háztartásban együtt élő több családnak nyújtott kedvezmények is”.

Ma Magyarországon tízből kilenc fogyasztó kedvezményes, rezsicsökkentett áron kapja a lakossági földgázt és a villamos áramot – hangsúlyozta Németh Szilárd, egyben a júniusi európai parlamenti választás egyik legfontosabb tétjének nevezte, hogy sikerül-e ezt megvédeni.

Jobban kalkulálható lesz a gázszámla

Bozóky Anita, a Magyar Villamos Művek (MVM) kommunikációs igazgatója ismertette, az intézkedés bevezetését elsősorban az indokolta, hogy a részszámlázással fizető, hozzávetőleg másfél millió család, vagyis az átalánydíjat fizető fogyasztók közül mintegy százezren szembesültek azzal: a tavaszi–nyári számláikon a korábbiakat jelentősen meghaladó összegek szerepeltek.

Az MVM a tavalyi évben ezért javasolta, hogy ők váltsanak más számlázási módra, illetve a problémát a részletfizetés külön elbírálás nélküli felajánlásával kezelte 2023-ban.

A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a fogyasztók jogos igénye volt, hogy ennél egyszerűbben, jobban kalkulálható módon fizethessenek a felhasznált gázmennyiség után.

Közölte, hogy a minisztérium és az MVM együttműködésével sikerült megoldást találni erre a problémára, így a szükséges jogszabály-változtatásokat követően áprilistól módosítják a kedvezmények kiosztását az egyenletes részszámlás fogyasztóknál. Az intézkedés bevezetése automatikus, és az MVM ügyfeleinek mintegy kétharmadát érinti – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az augusztus elejétől július végéig tartó, úgynevezett rezsiévre járó, rezsivédett áron fizetett gázmennyiséget az év minden napjára egyenlő arányban osztják el a rezsiszámlákon, ezzel a részszámlák kiszámíthatóbbá, a háztartások kiadásai tervezhetőbbé válnak.

Bozóky Anita hangsúlyozta, hogy már a tavaszi elszámoló számlák esetében is így osztják ki a kedvezményes gázmennyiséget, az ügyfeleknek csak azért kell fizetniük, amit valóban elhasználnak, ezzel pedig csaknem százezer háztartás kerülheti el a jövőben a kiugróan magas részszámlákat.

Rovatok