A sertéshús ára emelkedett leinkább, ezt követi a bárány és a kecske, majd a marha és a borjú árnövekedése. Az egyetlen csökkenést a baromfihús érte el. Bulgáriában, Romániában és Horvátországban legrosszabb a helyzet, míg Csehországban, Finnországban és Dániában csökkentek a húsárak.
2024 februárjában a hús ára az EU-ban 3,3 százalékkal magasabb volt, mint 2023 februárjában. A sertéshús ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 5,7 százalékkal, megelőzve a bárány- és kecskehúst (4,5 százalék), valamint a marha- és borjúhúst (3 százalék). A baromfihús ezzel szemben 1,6 százalékos csökkenést regisztrált 2023 februárjához képest az Eurostat elemzése alapján.
Az elmúlt 3 évben a húsok éves inflációs rátája 2022 áprilisa és 2023 márciusa között volt a legmagasabb, az éves változási ráták 10 százalék feletti értéket mutattak.
A legmagasabb arányt 2023 februárjában regisztrálták, amikor az ár 17,3 százalékkal volt magasabb, mint 2022 februárjában.
A marha-, borjú-, bárány- és kecskehús éves áremelkedése az elmúlt 3 évben 15 százalék alatt maradt. A baromfi (24,4 százalékos növekedés 2022 novemberében) és a sertéshús (18,8 százalékos növekedés 2023 februárjában) ára nagyobb ingadozást mutatott.
2024 februárjában a legtöbb uniós ország 2023 februárjához képest a hús árának emelkedéséről számolt be. A legnagyobb növekedést Bulgáriában (8,2 százalék) regisztrálták, ezt követte Románia (7,7 százalék) és Horvátország (7,1 százalék).
Ezzel szemben 3 országban csökkentek a húsárak: Csehország (5,1 százalékkal), Finnország (2,2 százalékkal) és Dánia (0,6 százalékkal).
Ennek a felmérésnek némileg ellentmond az Agrárgazdasági Intézet 2024 januári közlése, ahol azt írják, hogy 10 és 25 százalék közötti mértékben csökkentek a friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai, a vágócsirke több mint 20 százalékkal lett olcsóbb, majdnem 24 százalékkal esett vissza a vágómarha ára, míg 10 százalék körül drágult a nyers sertéshús kiskereskedelmi ára.