Index Vakbarát Hírportál

Súlyos ítéletet kapott az egyik koronavírus-vakcina gyártója

2024. április 9., kedd 13:47

Egy brit felügyeleti szerv szerint a Pfizer öt alkalommal is megsértett egy szabályozási kódexet, és több kihágást is elkövetett, beleértve ebbe az engedély nélküli gyógyszerek reklámozását is.

Az ügy egyszerű Twitter-bejegyzéssel indult, amelyet Berkeley Phillips, a Pfizer egyesült királyságbeli részlegének (Pfizer UK) orvosi igazgatója osztott meg még a koronavírus-vakcinájuk engedélyeztetése előtt, 2020 novemberében. A posztban a vállalat egyik amerikai dolgozójának bejegyzését osztotta meg, amelyben az állt: 

A vakcinajelöltünk 95 százalékban hatékony a Covid–19 megelőzésében, és 94 százalékban hatékony a 65 év felettiek körében. Minden adatunkat napokon belül benyújtjuk az egészségügyi hatóságoknak. Köszönjük a kísérletünkben részt vevő minden önkéntesnek és mindazoknak, akik fáradhatatlanul küzdenek a világjárvány ellen.

Berkeley Phillips posztját aztán a vállalat több másik alkalmazottja is megosztotta. A posztokat azért panaszolták be a brit felügyeleti szervnél, a Vényköteles Gyógyszerek Gyakorlati Kódexének Hatóságánál (röviden: PMCPA), mert a Pfizer alkalmazottai ezzel olyan készítményt népszerűsítettek a közösségi médiában, amelynek akkor még nem zárult le a hivatalos vizsgálata, tehát nem volt engedélyezett készítmény a koronavírus ellen.

A PMCPA most hozott ítéletet az ügyben, és kimondták,

a Pfizer nemcsak a fenti esetben, hanem négy másik alkalommal is megsértette a gyógyszerészeti szabályozási kódexet.

Álláspontjuk szerint a vállalat alkalmazottai félrevezető kijelentéseket tettek, nem a gyógyszerészszakma elvárásainak megfelelően jártak el, és engedély nélküli gyógyszereket népszerűsítettek. Az állásfoglalás szövegében konkrétan azt írták, hogy a Pfizer „visszaélt a közösségi médiával”, és „félrevezető és jogellenes” módon reklámozta a vakcináját. Hozzátették azt is, hogy a közösségi média efféle, „helytelen” használata a Pfizer által sokkal „szélesebb körben elterjedt”, mint ahogy azt eleinte gondolták, és „egészen az egyesült királyságbeli működésük csúcsáig terjedt”, vagyis a vállalat helyi vezetői is rendszeresen részt vettek ebben.

A PMCPA azt is megállapította, hogy a koronavírus-vakcináról szóló üzenetben csak „korlátozott” információkat osztottak meg a vakcina hatékonyságáról, a poszt egyáltalán nem tartalmazott biztonsági információkat, és nem utaltak a lehetséges mellékhatásokra sem. A testület megállapította továbbá, hogy a közösségi médiában közzétett üzenet azt eredményezte, hogy

az Egyesült Királyságban egy nem engedélyezett gyógyszert népszerűsítettek proaktív módon a Twitteren az egészségügyi szakma képviselőinek és a nyilvánosság tagjainak. 

A határozatban a vállalatot 34 800 font (átszámítva kb. 15,8 millió forint) megfizetésére kötelezték.

A Pfizer elismerte, hogy hibázott – de nem ez volt az első esetük

A The Telegraph szerint a Pfizer UK a határozatra reagálva közölte, a vállalat „teljes mértékben elismeri és elfogadja a PMCPA-határozat által fémjelzett problémákat”, és hozzátette, hogy mélységesen sajnálják, amit tettek.

„A Pfizer UK átfogó irányelvvel rendelkezik a közösségi média személyes használatáról a Pfizer üzleti tevékenységével kapcsolatban, amely megtiltja a kollégáknak, hogy a Pfizer gyógyszereivel és vakcináival kapcsolatos közösségi médián keresztül kapcsolatba lépjenek – ezt a munkatársak tájékoztatása és képzése is alátámasztja. A közösségi média brit gyógyszeripari alkalmazottak általi, a vállalati üzleti tevékenységgel kapcsolatos személyes használata kihívást jelentő terület a gyógyszeripari vállalatok számára, amiben továbbra is megteszünk minden olyan megfelelő lépést, amely egy gyógyszeripari vállalattól észszerűen elvárható” – olvasható a vállalat reakciójában.

Hozzátették azt is, hogy a határozatra reagálva belső vizsgálatot indítottak azzal kapcsolatban, miként használják az alkalmazottaik a közösségi médiát – annak érdekében, hogy elkerüljék a további kihágásokat. A The Telegraph azonban megjegyezte, hogy

a Pfizert a mostani határozattal a hatodik alkalommal marasztalták el a koronavírus-vakcináik népszerűsítése miatt.

2022 novemberében például a gyermekeknek szánt vakcinájukat népszerűsítették félrevezető módon egy hivatalos közleményben. A többi alkalommal a közösségi médiában tettek ugyanígy.

Alááshatja a bizalmat 

Ben Kingsley, az UsForThem nevű gyermekvédelmi szervezet jogi képviselője a mostani döntésre és 34 800 fontos bírságra reagálva azt mondta: „Megdöbbentő, hogy a Pfizer felső vezetői hányszor bizonyultak bűnösnek súlyos szabályozási szabálysértésekben – ebben az esetben a brit magatartási kódex szerinti legsúlyosabb szabálysértésben is. 

Mégis, a Pfizerre és az érintett személyekre gyakorolt következmények továbbra is nevetségesek. Ez a reménytelen szabályozási rendszer, amely egy több milliárd dolláros, élet és halál kérdést jelentő iparágat érint, nem több egy átverésnél, ezért sürgős reformra szorul

– mondta.

Mindeközben Berkeley Phillips a posztjával kapcsolatban közölte, hogy a hibája „véletlen és nem szándékos” volt, de hozzáfűzte, elfogadják az ítéletet, és mindent megtesznek azért, hogy a jövőben megfeleljenek az előírásoknak. 

David Watson, a Brit Gyógyszeripari Szövetség (ABPI) képviselője úgy vélekedett, hogy a PMCPA által felügyelt gyakorlati kódex „magas szintű normákat határoz meg a vállalatok számára, amik tükrözik az Egyesült Királyság törvényeit, és túlmutatnak azokon”. Hozzátette, azokat az eseteket, amelyekről kiderül, hogy lejáratták az iparágat, az orvosi, gyógyszerészeti és szakápolási sajtóban is közzéteszik.

Rovatok