Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton reagált Orbán Viktor kijelentéseire: újabb részletek jöttek a reptérvásárlásról

2024. április 9., kedd 10:39

„Maradjunk annyiban, a közeljövőben” – így fogalmazott azzal kapcsolatban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy Orbán Viktor kedden közölte, a ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül az állam többségi tulajdonába. Nagy Márton szerint a sajtóinformációkkal szemben előnyösebb megállapodást üthet nyélbe az állam.

„Reményeink szerint az önök koalíciós partnere által eladott ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül az állam többségi tulajdonába” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben ellenzéki képviselői kérdésre. Kedden Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert is megkérdezték a tranzakcióról a Versenyképességi Konferencián.

Szerződésaláírás híján a vételárat nem tudom megerősíteni, a 80:20 százalékos arányú magyar–francia vásárlást viszont igen. Ha megtörténik a megállapodás, akkor tárgyalásokat kezdünk a katari hatósággal a belépésről.

– közölte a tárcavezető, aki ugyanakkor az vételárral kapcsolatban annyit elárult:

jóval alacsonyabb lesz a média lebegtet 3-4 milliárd eurótól.

„A rendszerváltás óta ez a legnagyobb megállapodás, egy nagyon komplex vásárlásról van szó. Jelen pillanatban a jogászokra várunk, hogy megszülessen a végleges szerződés. Lesz tulajdonosi és a finanszírozással kapcsolatos szerződés is” – összegezte Nagy Márton, hozzátéve,

Minden tárgyalás a végéhez közelít, „a repteret megvesszük”.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden úgy fogalmazott, hogy a repülőtér napokon belül állami tulajdonba kerül. Nagy Márton mindössze technikai kérdésről van szó, lehet, hogy két héten, lehet, hogy egy hónapon belül véglegesítjük a tranzakciót. Maradjunk annyiban, hogy a közeljövőben.”

Régóta dolgoznak rajta

A tranzakciót a száz százalékig állami tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül bonyolítja le a kabinet, amelynek számlája tavaly év végén 328,5 milliárd forintnyi pénz landolt, így sajtóhírek szerint tavaly január óta már csaknem 700 milliárd forint gyűlt össze a társaság kasszájában.

A tervek szerint a magyar állam jelentős, 80 százalékos részesedést vásárol a Budapest Airport Zrt. anyavállalatában, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Airport Holding Tanácsadó Kft.-ben, míg a fennmaradó 20 százalék a francia Vinci SA tulajdonába kerül. A 80 százalékos állami részesedés azonban átmeneti lesz, később ugyanis belép a katari befektető, így az állam tulajdonhányada 51 százalékra csökken. A reptér tulajdonosai a részvénycsomagot még az üzlet megkötése előtt három – 51:29:20 százalékos – csomagra darabolta.

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. sikeresen értékesítette az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrészét, valamint a Vienna Insurance Group (VIG) társaságokban meglévő részesedésének döntő részét (az állam 45 százalékos tulajdonrészét 10 százalékosra csökkentette). Az eladásokból befolyó 270 milliárdot a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozására fordítják. Továbbá folyamatban van a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben meglévő 66,9 százalékos állami tulajdonrész értékesítését célzó nyílt, piaci versenyfolyamat, amely menetrend szerint zajlik. Szerződéskötésre 2024 tavaszán kerülhet sor.

A 24.hu számításai szerint 774 milliárd forintot (mintegy 2 milliárd eurót) kellene fizetni a repülőtér 80 százalékos tulajdonrészéért. A magyar állam régóta dolgozik a budapesti repülőtér visszavásárlásán, amit 2005-ben 464,5 milliárd forintért adott el az akkori kormány.

(Borítókép: A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Fotó: Willy's Pictures / ullstein bild / Getty Images)

Rovatok