Index Vakbarát Hírportál

Nagyon rossz hírt kapott Kína

2024. április 10., szerda 21:23

Leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Kína államadóskockázati minősítésének kilátását a Fitch Ratings. A kínai gazdaság növekedési üteme az idén 4,5 százalékra lassulhat a tavalyi 5,2 százalékról, valamint az államadóssági ráta 2025-ben 64,2 százalékra emelkedik, 2028-ra pedig megközelíti a 70 százalékot.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás módosításával egy időben megerősítette Kína hosszú futamú devizaadósság-kötelezettségeinek „A plusz” szintű, elsőrendű befektetői besorolását. A Fitch indoklása szerint a negatív korrekció azt tükrözi, hogy egyre nagyobb kockázatok terhelik Kína közfinanszírozási kilátásait a bizonytalanabbá vált gazdasági környezetben.

E bizonytalansághoz hozzájárul az a folyamat is, amelynek célja az ingatlanszektortól függő gazdasági növekedés átállítása a kormány által fenntarthatóbbnak tartott másféle modellre – összegezték elemzésükben. A hitelminősítő kiemelte,

a kínai kormány a költségvetési ösztönzők növelésével próbálja ellentételezni a „gazdasági ellenszél” hatásait.

Ennek figyelembevételével a Fitch előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért, konszolidált bázison számolt – vagyis az állami infrastrukturális és egyéb költségvetési kihatású tevékenységeket is tartalmazó – kínai államháztartási hiány az idén 7,1 százalékra emelkedik a tavalyi 5,8 százalékról.

A Fitch Ratings hangsúlyozta, a Kínához hasonlóan „A kategóriás” besorolású szuverén adósok államháztartási deficitjének mediánszintje jelenleg 3 százalék.

A kínai gazdaság 4,5 százalékkal növekedhet

A hitelminősítő elemzése szerint az általa várt idei deficit a legmagasabb lenne a 2020-ban mért 8,6 százalék óta. A Fitch megjegyezte azt is, hogy a kínai államháztartás 2020 óta folyamatosan magas hiányokkal zár: az ebben az időszakban mért deficitek hozzávetőleg kétszeresen haladták meg a 2015 és 2019 közötti 3,1 százalékos éves átlagot.

A hitelminősítő várakozása szerint ebben a környezetben a GDP-értékhez viszonyított kínai államadóssági ráta az idén 61,3 százalékra emelkedik a tavalyi 56,1 százalékról. Hangsúlyozták, ez egyértelmű romlási folyamatot jelez, hiszen 2019-ben csak 38,5 százalék volt a hazai össztermék arányában mért államadóssági ráta, amely abban az évben jóval elmaradt a hasonló osztályzati kategóriában nyilvántartott gazdaságok adósságrátáinak mediánjától is.

Az „A” besorolási sávban szereplő szuverén adósok államadóssági rátájának mediánszintje a Fitch Ratings osztályzati listáján 54 százalék. A Fitch Ratings prognózisa szerint a kínai államadóssági ráta 2025-ben 64,2 százalékra emelkedik tovább, és 2028-ra megközelíti a 70 százalékot.

A Fitch mindeközben azzal számol, hogy a kínai gazdaság növekedési üteme az idén 4,5 százalékra lassul a tavalyi 5,2 százalékról, mindenekelőtt az ingatlanszektor folyamatosan gyenge teljesítménye és a háztartások lanyha fogyasztási lendülete miatt. A háztartási fogyasztás gyengesége éppen az ingatlanpiaci gondokból eredő negatív vagyonhatások következménye.

Nemrégiben egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Ratings is negatívra rontotta a kínai osztályzati kilátást. A Moody’s azzal indokolta a döntést, hogy a jelek szerint a kínai kormány a pénzügyi stresszhelyzetben lévő regionális és helyi önkormányzatok finanszírozási támogatására készül, és a cég megítélése szerint ez széles bázisú, lefelé ható kockázatokkal terheli Kína költségvetési, gazdasági és intézményi erejét.

A Moody’s is megerősítette ugyanakkor a Kínára érvényben tartott „A1” szintű – a Fitch módszertanában „A plusz” jelölésű osztályzattal azonos –, elsőrendű befektetői besorolást – összegezte az MTI.

Rovatok