Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a rekord a magyar tőzsdén, és az OTP még tovább szárnyalhat

2024. április 10., szerda 21:30

Szerdán ismét új történelmi csúcsra emelkedett a BUX index, elsősorban az OTP-részvények árfolyamemelkedésének következtében. Az egyik legnagyobb hitelminősítő nemrég megemelte az OTP-papírok célárát, és ha beválik az előrejelzés, akkor további emelkedésre lehet számítani.

AZ MTI beszámolója szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX

67 271,28 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán. 

A napi emelkedés mértéke 927,62 pont, vagyis 1,4 százalék volt. A részvénypiac forgalma 18,3 milliárd forintot ért el szerdán, a vezető részvények (blue chipek) a Mol kivételével az előző napi záróáruk felett fejezték be a kereskedést.

Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, az OTP emelkedése húzta az indexet délelőtt 67 400 pont fölé. A vártnál kedvezőtlenebb amerikai inflációs adat után a hangulat a tőkepiacokon valamelyest romlott a kora délutáni órákban, de a BUX így is felülteljesítő volt az európai piacokhoz képest.

A JP Morgan jelentősen megemelte az OTP célárát

Az OTP már korábban is nagy érdeklődést váltott ki a külföld részéről: tavaly ilyenkor például az egyik legnagyobb amerikai vagyonkezelő, a T. Rowe Price is 5 százalék feletti részesedést szerzett az OTP Bankban, amivel nagytulajdonossá vált (azóta a részvények ára majdnem megduplázódott egyébként).

A szerdai csúcs mögött most az áll, hogy az egyik nagy tengerentúli pénzintézet, a JP Morgan hirtelen

22 ezer forintra emelte az OTP részvények célárfolyamát.

Az MTI szerint ez még a szerdai OTP-záróárhoz képest is több mint 25 százalékos pluszt jelent.

A Portfolio szerint a JP Morgannak egyébként eddig is jóval az OTP-részvények ára fölött volt a célára: korábban 20 100 forintban határozták meg ezt. A Refinitiv gyűjtése szerint jelenleg 14 elemző követi az OTP-t, akik közül 10-en vételre, 4-en pedig tartásra ajánlják a papírt.

A mostani céláremelést követően a legmagasabb célár a JP Morgan által meghatározott 22 ezer forint, melyet a HSBC által márciusban meghatározott 21 600 forintos célár követ.  Az elemzői célárak átlaga alapján pedig jelenleg közel 6 százalékkal érhet többet a bankrészvény – tették hozzá.

Rovatok