Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton keményen nekiment az üzemanyagpiaci szereplőknek

2024. április 11., csütörtök 18:57

Hétfőn Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter berendelte a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit. A tárca csütörtöki közleménye szerint az egyeztetésen a miniszter egyértelműen figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a megállapodásban foglalt vállalásaikat. Majd Nagy Márton leszögezte, határozott elvárása, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülnie.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökre behívatta hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit – ahogy azt már hétfőn, az Index kérdéseire is belengette a tárcavezető. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a rendkívüli megbeszélést a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. A tárgyaláson a felek áttekintették a magyar üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket, gazdasági folyamatokat – összegezte a tárca.

Hiába kérte Nagy Márton, régiós szint felett van az üzemanyagára

A tárcavezető az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagár felett helyezkedik el, ugyanis a mai napon Magyarországon egy liter benzin 644 forintba kerül, a gázolaj literenkénti ára pedig 658 forint. Ez azt jelenti, hogy a régiós átlagárhoz képest a benzin és a gázolaj ára is mintegy 7–9 százalékkal magasabb.

A miniszter felhívta a figyelmet a felek közti korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. A tárca közleménye szerint ennek alapján

Nagy Márton egyértelműen figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a megállapodásban foglalt vállalásaikat.

A nemzetgazdasági miniszter határozott elvárása, hogy „az üzemanyagáraknak – teljesítve a megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülnie.”

Nagy Márton tájékoztatta a feleket, hogy ennek érdekében a Központi Statisztikai Hivatal a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként szolgál majd a megállapodás betartására, nyomon követésére és ellenőrzésére vonatkozólag.

A legfrissebb adatok szerint a járműüzemanyagok éves alapon 2,3, míg havi alapon 2,1 százalékkal drágultak márciusban.

Rovatok