Index Vakbarát Hírportál

Már inkább toldozgatunk, elfogyott a magyarok pénze a nagyobb felújításra

2024. április 12., péntek 13:48

Magyarországon a gyakoribb, de kisebb összegű, költséghatékony részfelújítások sokkal jellemzőbbek a teljes körű, nagy renoválásoknál – derült ki egy friss felmérésből.

Nagyobb felújításra 2-4 évente vállalkoznak a magyarok, már akinek erre összegyűlik a megtakarítása, ugyanis a többség saját zsebből vág bele a renoválásba. Manapság már mégis a „sok kicsi sokra megy” elvét alkalmazzák a lakosok, azaz gyakrabban, fokozatosan, akár szobáról szobára újítgatják otthonaikat – derült ki a Praktiker országos reprezentatív felméréséből, amelyet az elmúlt években felújítást végzett vagy tervezők között végeztek.

Ami az erre fordított összegeket illeti: 62 százalék 100 ezer és 2 millió forint között költ állagmegóvásra vagy a lakókörnyezet átalakítására, a kérdőívet kitöltők harmada 500 ezer forint alatti összeget adott ki erre. Ennyiből a falfestés, parkettázás, vizes helyiségek átalakítását hajtja végre a többség. A nagyobb felújítás 2–5 millió forintot is igénybe vehet, a válaszadók negyedének ekkora összeget kellett erre kiadnia az elmúlt évek alatt. Az energetikai korszerűsítés, nyílászárók cseréje, kisebb felületek szigetelése esetén ekkora összegekkel kell számolni. Tízmillió forintos átalakítást mindössze 6 százalékuk tudott megengedni magának, a villamossági, fűtési rendszer cseréje ilyen összegeket ölelhet fel. 

A felmérés szerint a legtöbben, 78 százalék ezt saját megtakarításból finanszírozza, 41,6 százalék legalább részben hitelt vesz fel ehhez, családi, baráti segítséget pedig a válaszadók 8,2 százaléka említett. Azt illetően, hogy milyen gyakran vágnak ebbe bele, 41 százalék 2–4 évet jelölt meg, 31,8 százalékuk évente elvégez kisebb felújítást legalább 100 ezer forint feletti értékben, 19 százaléknak 5–10, 8 százaléknak ennél is ritkábban futja erre. 

Rovatok