Index Vakbarát Hírportál

Erre figyeljen: ha itt lakik, magasabb otthonfelújítási támogatást kaphat

2024. április 12., péntek 19:47

Az otthonfelújítás program keretében vissza nem térítendő támogatás mértéke attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez. Ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el – jelezte közös közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium. Az országos átlagjövedelem 75 százalékát el nem érő településeket listázták, így megnézheti, hogy a lakóhelye szerepel-e rajta.

Korábban elsőként az Index szellőztette meg, hogy a kormány új lakásfelújítási programra készül, majd elsők között írtunk annak részleteiről, amiről itt olvashat bővebben. 

„A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A támogatott háztartások a jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházásoknak köszönhetően könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt” – fogalmazott közleményében a nemzetgazdasági és energiaügyi tárca.

A kormány elmondta, hogy a program mögött egyrészt demográfiai okok állnak, „hogy minden vágyott gyermek megszülethessen”, illetve a lakhatás védelme és az energiaellátás biztonsága.

Tízezrével újulnak meg a családi házak

A program keretében a kormány kedvezményes, kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással ösztönzi az otthonok felújítását. A Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből lehívott 108 milliárd forintos keretösszegből nagyságrendileg 20 ezer korszerűtlen, 1990 előtt épült családi ház energetikai felújítása valósulhat meg a kormány becslése szerint.

A támogatott beruházásokat háromféle forrás finanszírozza:

A két tárca közös közleményében leszögezi, hogy a vissza nem térítendő támogatás összegében nem mindegy, melyik településen újítanak fel az igénylők, ugyanis a vissza nem térítendő támogatás összege 2,5–3,5 millió forint között mozoghat. Mértéke főszabály szerint attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez – ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja – tették hozzá.

Járás átlagjövedelme az országos átlaghoz képest Hitel (visszatérítendő) Támogatás (vissza nem térítendő)
75%-ánál alacsonyabb (63 db járás*) 2,5 millió forint  3,5 millió forint
75%-ánál magasabb, de 110%-ánál alacsonyabb (96 db járás) 3 millió forint  3 millió forint
110%-át meghaladó (38 db járás*) 3,5 millió forint  2,5 millió forint

„A maximális hitelösszeggel és támogatással számolva a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá a magyar emberek családi házainak felújításához” – jelezték. Az állami hozzájárulást legalább 1 millió forint önerő egészítheti ki. A pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik.

A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe – szögezték le, majd ismertették, hogy a programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás:

Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg. Kifejtették, hogy „az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti Magyarország energiaszuverenitását, az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez”.

Az Otthon Felújítási Program hozzávetőleg 130 milliárd forint összegű megrendelés-állományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártók és kivitelezők számára, ezzel járul hozzá az ágazat és általában a gazdaság élénkítéséhez

– fogalmaztak azzal kapcsolatban, hogyan segíti a program a kormány azon célját, hogy idén újraindítsa a gazdaságot, jövőre pedig tovább emelje a növekedés ütemét. Az országos átlagjövedelem 75 százalékát el nem érő, és a 110 százalékát meghaladó járásokról is mellékeltek táblázatot a minisztériumok.

A program lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., műszaki közreműködő szervezete az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az igényléseket a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd benyújtani várhatóan nyár elejétől 2026 végéig.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium arra törekszik, hogy a részletes kiírás a lehető leghamarabb megjelenhessen. A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet” – zárták a közleményt.

Rovatok