Index Vakbarát Hírportál

A rezsicsökkentés érdekében elárulta a kormány, mit kellene tennie mindenkinek

2024. április 12., péntek 10:03

A rezsicsökkentés fenntartásának szempontjából is fontos, hogy minél többen kitöltsék a zöldenergiával kapcsolatos online kérdőívet az április 15-i határidőig – hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára csütörtökön.

Koncz Zsófia a beszámoló szerint felidézte, hogy az Európai Unió szankciós politikája komoly energiaválságot okozott a kontinensen, ami felhívta a figyelmet a tiszta, biztonságos és megfizethető árú energiára. A kormány ebben a nehéz időszakban is fenntartotta a kedvező lakossági rezsidíjakat, ezzel együtt a magyarországi energiatermelésre is komoly hangsúlyt fektetett – összegezte.

Az államtitkár ismertette, hogy a kabinet a napenergia- és az atomenergia-kapacitás növelését tűzte ki, előbbi kapcsán pedig már most teljesítette Magyarország azokat a célokat, amelyeket 2030-ra tűzött ki korábban. Februárban ugyanis 6100 megawatt fölé nőtt az ország napenergia-kapacitása, március 20-án pedig egy másik rekord dőlt meg, amikor az ipari napenergia-termelés tartósan is 3000 megawatt felett volt. 

Az elektromos járművek terén is újabb határt ért el az ország februárban. 50 ezer fölé emelkedett a tisztán elektromos meghajtású járművek száma.

Koncz elmondása szerint a kormány továbbra is ösztönzi a zöldátállást, ennek megfelelően a lakosok tárolókapacitással kiegészített napelemrendszerek telepítésére szerezhetnek komoly támogatásokat, míg a vállalkozások az elektromos járművek beszerzésére nyerhetnek el forrásokat.

A kormány a további intézkedések meghatározása érdekében kéri a lakosság véleményét, ezért 13 kérdésből álló, április 15-ig elérhető online kérdőívet indított a zoldenergia.kormany.hu oldalon – emelte ki az államtitkár, majd aláhózta, a kérdőív egyebek mellett érinti a zöldenergia-felhasználás fokozásának kérdését, az elektromobilitást és az atomenergián át a geotermikus energia témakörét is. 

Koncz Zsófia aláhúzta: mivel az intézkedést folyamatosan meg kell védenie a kormánynak, a rezsicsökkentés fenntartásának szempontjából is fontos, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet az április 15-i határidőig. Majd Csizmadia Péter, a pécsi önkormányzat képviselője, a kormánypárt pécsi polgármesterjelöltje közölte:

egy korábban általa elindított pécsi konzultáció is érintette a zöldátállást, hiszen »Magyarország éllovasként kíván részt venni a zöldátállás évtizedében«, ebben pedig Pécs is ki szeretne emelkedni.

Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy Pécs csak az utóbbi három évben mintegy félmilliárd forintos kárt szenvedett, mert egy már elkészült napelemparkját a jelenlegi ellenzéki városvezetés évekig képtelen volt üzembe helyezni – összegezte az MTI.

Rovatok