Index Vakbarát Hírportál

Négy év alatt majdnem háromszorosára nőtt a kenyér ára

2024. április 13., szombat 06:20

Hatalmasat emelkedett a kenyér ára az utóbbi években. Míg négy évvel ezelőtt 333 forintért tudtunk venni egy kiló kenyeret, márciusban a termék átlagára már 875 forint volt. Sok pék a béremelések miatt kénytelen tovább emelni az árait.

Csaknem háromszor annyiba kerül Magyarországon a kenyér, mint négy évvel ezelőtt, már az uniós átlagnál is drágább – számolt be az RTL.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint márciusban 875 forintba került egy kiló kenyér átlagosan, de ez négy évvel ezelőtt csak 333 forint volt. Nagy István agrárminiszter szerint az árak az orosz–ukrán háború, valamint az Oroszország elleni szankciók miatt emelkedtek.

Nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer. A drágulás volt Magyarországon drága. De azért volt drága, mert korábban nálunk volt a legolcsóbb. [...] 53 forintba kerül az a gabona, ami egy kenyérben benne van. Az összes többi, az minden más. Ami a mi hatáskörünk, az az 53 forint

– hangoztatta az agrárminiszter.

Ugyanakkor Raskó György agrárközgazdász az RTL-nek elmondta, hogy az állam 160 forintot keres minden kiló kenyéren. Hozzátette azt is, hogy a kormány százmilliárdokkal nagyobb költségvetési hiányt vár a tervezettnél, így szerinte nem mondhat le adóbevételekről.

Van 18 százalékos áfa a kenyéren, plusz 2021 óta 4, illetve 5 százalékos felár van, amit kiskereskedelmi különadónak neveznek. Ez egy az egyben beépül a kenyér árába

– jegyezte meg.

A szakmunkásoknak járó garantált bérminimum decemberi 10 százalékos emelkedése miatt emelnék tovább áraikat az RTL által megkérdezett pékek.

Rovatok