Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: Történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma

2024. április 13., szombat 15:58

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szombaton előadást tartott a Tranzit Választások éve – változások éve című tavaszi konferenciáján, ahol a magyarországi munkaerőpiacon zajló folyamatokat elemezte.

A tárcavezető kiemelte, hogy a gazdasági növekedés újraindítása, majd további emelése érdekében a munkaerőpiaci aktivitás további bővítése szükséges – adta hírül az MTI a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét.

A kormány célja, hogy az EU-s fejlettség 90 százalékának eléréséhez 85 százalékra emelje a foglalkoztatottság szintjét (a 20–64 évesek körében).

Egyre többen akarnak dolgozni Magyarországon

A legfrissebb munkaerőpiaci adatok szerint Magyarországon kismértékben nőtt a munkanélküliségi ráta, miközben továbbra is 4,7 millióan dolgoznak, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélyponton van.

A munkanélküliség emelkedése egyrészt átmeneti, másrészt azt jelzi, hogy egyre több korábban inaktív lép be a munkaerőpiacra.

Ez a gazdaság számára kifejezetten előnyös, a kormány céljaival összhangban mobilizálódik a hazai munkaerőpiaci tartalék, teret nyitva a foglalkoztatottság további növekedése előtt.

Az inaktív népesség szinte minden korcsoportban csökkent, de az inaktív státuszból a munkaerőpiacra lépés leginkább a 15 és 34 év közötti, főként alacsonyabb végzettségű fiatalok és az 55 és 64 év közötti, nyugdíj előtt álló szakképzettek körében tapasztalható.

Magyarország munkaalapú és nem segélyalapú

„Hazánkban van az egyik legalacsonyabb munkanélküliség és legmagasabb foglalkoztatottság, így a munkaalapú társadalom alappillérei megszilárdultak, és tovább erősödnek. A foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek, a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan már háromszor magasabb fizetésért” – írták a közleményben.

Mint írták, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretei között a kormány 2030-ig több mint 460 milliárd forint uniós forrás bevonásával segíti a foglalkoztatás és az aktivitás további növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását.

A tárcavezető kiemelte, hogy a gazdasági növekedés újraindítása, majd további emelése érdekében a munkaerőpiaci aktivitás további bővítése szükséges. A kormány célja, hogy az EU-s fejlettség 90 százalékának eléréséhez 85 százalékra emelje a foglalkoztatottság szintjét (a 20–64 évesek körében).

Rovatok