Index Vakbarát Hírportál

Jelentős áremelkedés várható a Balatonon, még drágább lesz a nyaralás

2024. április 14., vasárnap 06:11

Legalább 10 százalékos áremelkedés várható a balatoni vendéglátóhelyeken. Gyenesdiáson jelenleg 600 forintba kerül egy gombóc fagylalt, de országos szinten is drágulásra kell készülni. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a legtöbb esetben megpróbálják úgy emelni az árakat, hogy azzal ne lépjék át a vásárlók ingerküszöbét.

A tavalyi rekordárakhoz képest is csaknem 10 százalékos áremelkedésre számíthatnak a vásárlók a Balatonnál. Az egyik gyenesdiási vendéglátóhely munkatársa az RTL Híradónak beszélt arról, hogy előszezonban megpróbálják tartani a jelenlegi árakat, míg főszezonban már drágulás várható. 

Gyenesdiáson jelenleg 600 forint egy gombóc fagylalt, 50 forinttal több, mint tavaly. Somogyi Renáta fagylaltmester szerint az áremelkedés oka, hogy a minőségi alapanyagárakért is többet kell fizetni. Példaként említette a csokoládét, ami világpiaci szinten is drágult.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint 8-10 százalékos áremelés várható a vendéglátóhelyeken.

Hozzátette, hogy vannak olyan vállalkozók, akik már emeltek az áraikon. Kovács László szerint országos szinten is drágulás várható, de a vendéglátósok ezt próbálják a kereslethez igazítani úgy, hogy ne lépjék át a vásárlók ingerküszöbét, ami már elfogadhatatlan lenne. 

A Vendéglátók Ipartestülete is erős szezonra számít. Az áremelések mellett még mindig nem tudták elérni a két évvel ezelőtti, koronavírus-járványt megelőző szintet.

A riportban olyan vásárlók is megszólaltak, akik elmondták, hogy ha kikapcsolódnak, az sem számít, hogy mennyibe kerül egy gombóc fagyi.

Rovatok