Index Vakbarát Hírportál

Elszabadultak a budapesti albérletárak, kijöttek a friss adatok

2024. április 15., hétfő 11:12

Április közepén Budapesten átlagosan 270 ezer forint a kiadó lakások havi bérleti díja, a különböző kerületekben 180 ezertől 380 ezer forint közötti sávban mozogtak a lakbérek a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. A vármegyeszékhelyeken pedig 90–220 ezer forint közötti tartományban szóródtak az albérletárak.

Emelkedést hozott a március az albérletpiacon. Országos átlagban 0,8 százalékkal, Budapesten pedig 1,8 százalékkal emelkedtek a havi bérleti díjak februárhoz képest a legfrissebb KSH–ingatlan.com-lakbérindex szerint. Éves összevetésben országosan 11,7, Budapesten 12,4 százalékos drágulás látható.

Felemás a kép a friss adatok alapján az albérletpiacon. Országosan ugyanis lassult a havi drágulás, a februári 1 százalékról 0,8 százalékra. Budapesten viszont 1,1 százalékról 1,8 százalékra gyorsult a havi drágulás üteme

– kommentálta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Elmondta azt is, hogy az országos lakbéremelkedés havi lassulása elsősorban a kereslet fizetőképességének korlátainak köszönhető. A szakértő szerint ugyanis a bérleti díjak növekedése nem az inflációval, hanem sokkal inkább a fizetések emelkedésével mutat párhuzamot. Részben ennek is köszönhető, hogy a fővárosban és Debrecenben lélektani határt törtek át az átlagos albérletárak.

Jöhet a 300 ezer forintos bérleti díj is

A közleményben kiemelték, hogy a fővárosban már 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos bérleti díja. A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások ennél jóval olcsóbban érhetők el, mert ezeknek a bérleti díja alacsonyabb, átlagosan 185 ezer forint.

Ha a fizetések növekedési üteme nem lassul, akkor jövőre elérhetjük a 300 ezer forintos átlagos bérletidíj-szintet Budapesten. Az emelkedő albérletárakat részben kompenzálhatják a kormány által tavasszal indított – az Ifjúsági Garancia Plusz és a Lakhatási Támogatás 2024-es – lakbértámogatási programok. Ezek olyan szociális alapon nyújtott albérlet-támogatások, amikkel a fiatalok és az álláskeresők munkaerőpiaci elhelyezkedését segítik

– tette hozzá Balogh László.

Közölték, az áprilisi kínálat alapján továbbra is nagyon jelentős különbségek láthatóak. Az V. kerület a legdrágább, ahol 380 ezer forintba kerülnek az albérletek. A legnagyobb kínálatú városrészek közül a XI. és XIII. kerületben a fővárosi átlagnak megfelelő, 270 ezres szinten van az átlagos lakbér. A legolcsóbbak pedig a XVIII. és XXI. kerület lakásai, ahol 200 ezer forint alatt marad ez az összeg.

A vármegyeszékhelyek piacait nézve Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: ebben a városban az átlagos lakbér áttörte a 200 ezres lélektani határt jelentő szintet, április közepén 220 ezer forint volt az átlag. Ezt követően Győr, Székesfehérvár és Veszprém következik a sorban 176–180 ezer forinttal. A másik végletet képviseli Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba 90–100 ezer forintos bérleti díjjal – áll az ingatlan.com közleményében. 

Rovatok