Index Vakbarát Hírportál

Lantos Csaba: Nem igaz, hogy drágán érkezik a gáz Oroszországból

2024. április 15., hétfő 18:52

Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy interjúban közölte, nem igaz az állítás, hogy Magyarország drágán vásárolja a gázt Oroszországtól.

Az utóbbi hónapokban több magyar lap is írt arról, hogy a kormány az Oroszországgal kötött kétoldalú megállapodás részeként az aktuális világpiaci árnál drágábban vásárolja a földgázt. A téma visszaköszönt a budapesti amerikai nagykövetség egyik videójában is, amelyet a Facebookon is meghirdettek (akkor szakértőt is kérdeztünk arról, mennyire tekinthető drágának az Oroszországtól vásárolt gázt).

Lantos Csaba most a Mandinernek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte „közkeletű tévedés” az, hogy „a kormány drágán veszi az orosz gázt”.

Ez nem igaz. A magyar határig ilyen áron senki mástól nem tudnánk földgázt vásárolni. Ez tény

– mondta az energiaügyi miniszter.

Hozzátette, nemcsak az oroszoktól vásárol Magyarország, ugyanis cseppfolyósított földgáz (LNG) érkezik Krk szigetéről Horvátországon keresztül, és jön gáz Románia felől is, ráadásul a szükségleteink mintegy húsz százalékát itthon termeljük ki. És nemcsak importálunk, hanem van úgy, hogy exportálunk is földgázt, de fizikailag, a régió infrastrukturális adottságai miatt és tengerpart hiányában jelen állás szerint lehetetlen kihagyni az orosz forrást ilyen áron – közölte Lantos Csaba. 

Így áll most Magyarország energiahelyzete, ezekkel a fejlesztésekkel számolnak a jövőben 

A miniszter többek közt arról is beszélt még a Mandinernek adott interjúban, hogy 

Az energiaügyi miniszter egyébként már a hétvégén is beszélt arról, hogy újabb pályázatot írnak ki a napelemeseknek. A részletekről itt számoltunk be.

Rovatok