Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a Mol válasza, ezzel a forgatókönyvvel számolnak

2024. április 15., hétfő 11:35

Magyarország legnagyobb vállalata az elmúlt hetekben frissítette hosszú távú stratégiáját. Most Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója minden részletre kiterjedően ismertette, hogy milyen jövővel számolnak. „Nem kívánunk normatív politikai elvárásoknak megfelelő beruházási programot letenni az asztalra. Egy észszerű, megvalósítható zöldprogramot alkotunk meg” – összegezte stratégiájuk egyik fontos pillérét.

Március derekán elsőként számoltunk be arról, hogy a Mol-csoport frissítette „Shape Tomorrow” elnevezésű hosszú távú stratégiáját: a vállalat célja, hogy még zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye működését és közvetve a régiót. A cégcsoport 2030-ig több mint 4 milliárd dollárt költ zöldberuházásokra, 2050-re pedig megcélozza a karbonsemleges működést. A frissített stratégia nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló üzemanyagokra, a zöldhidrogénre, a biometánra és a geotermikus energiára – olvasható a vállalat közleményében.

A vállalat közleménye szerint az új stratégia a „holnap megoldásaival biztosítja az okosátmenetet”. Beruházásaival tovább erősíti a régió ellátásbiztonságát, értéket teremt a hulladékból, és innovatív technológiákkal formálja a mobilitás jövőjét.

2016-ban az egyik első iparági szereplőként jelentettük ki, hogy több lábra állunk, és a hagyományos fosszilis üzletágaink mellett fokozatosan kiépítjük hídfőállásainkat a petrolkémia és a fogyasztói szolgáltatások területén. Nyolc éve ugyanazt az irányt követjük, de figyelembe kell vennünk, hogy az elmúlt évek radikális kihívásokat és változékonyságot hoztak az energiaiparban. Eljött az ideje, hogy ismét aktualizáljuk stratégiánkat, hiszen a fenntarthatósági célok ambiciózusabbá váltak, miközben a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet továbbra is jelentős

– összegezte a stratégiát Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója. Majd azt is hozzátette: „Nem hiszünk a dogmatikus megközelítésben, az okosmegoldásokat keressük. Józanul, pragmatikusan haladunk tovább, és úgy tesszük lehetővé a zöldenergia-átmenet végrehajtását, hogy közben megalkuvás nélkül garantáljuk az energiaellátás biztonságát, vállalatunk versenyképességét és az értékteremtést részvényeseink számára.”

A napokban Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója volt a MolTalks podcast vendége, ahol Halász Ambrus, a Mol-csoport vállalati kommunikációs vezetője kérdezte a vállalat frissített hosszú távú stratégiájáról. A beszélgetést az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

(Borítókép: Bacsa György 2023. május 26-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok