Index Vakbarát Hírportál

Inasba tették az Apple-t, tarolt a Samsung a mobilpiacon

2024. április 15., hétfő 11:53

Az International Data Corporation jelentése szerint 2024 első negyedéve immár a harmadik egymást követő negyedév, hogy folyamatosan növekedést figyeltek meg az okostelefon-piacon. A vizsgálat elemzés alá vonta a legnagyobb készülékgyártókat is, így kiderült, hogy a Samsung szállította ki a legtöbb készüléket. Szégyenkeznie az Apple-nek sincs oka, ugyanis nem sokkal lemaradva a második helyen áll, a bronzérmes pedig a kínai Xiaomi lett.

Miközben a tavalyi utolsó három hónapban még az Apple állt az okostelefon-piac élén, az idei év első negyedévében a dél-koreai Samsung legyőzte az amerikai óriást, és a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója lett. A friss adatokat az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat publikálta – írja az MTI.

A jelentés szerint világszerte 7,8 százalékkal, 289,4 millióra nőtt az okostelefonos kiszállítása az előző év azonos időszakához képest. Ez volt a harmadik egymást követő negyedév, amikor növekedést jegyeztek föl, ami kétéves csökkenés után a piac élénkülését jelzi.

A Samsung eladásai éves szinten 0,7 százalékkal, 60,1 millióra csökkentek, a piaci részesedése 20,8 százalékra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 22,5 százalékról.

Az idei első negyedévi lista második helyére az Apple került, amelynek a piaci részesedése 20,7 százalékról 17,3 százalékra esett 50,1 millió kiszállított készülékkel. Ez 9,6 százalékos csökkenést jelent.

A harmadik a kínai Xiaomi lett, amely az egy évvel korábbinál 33,8 százalékkal több, 40,8 millió készüléket szállított ki a március végén zárult három hónapban, ezzel a piaci részesedése 14,1 százalékra növekedett az egy évvel korábbi 11,4 százalékról.

A negyedéves lista negyedik helyére a főleg Afrikában, Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában terjeszkedő kínai Transsion került 28,5 millió kiszállított okostelefonnal, ami 84,9 százalékos ugrás a tavalyi első negyedévhez képest, és ezzel a piaci részesedése 9,9 százalékra emelkedett a tavalyi első negyedévi 5,7 százalékról.

A lista ötödik helyén az OPPO állt az idei első negyedévben. A 25,2 millió kiszállított készülék 8,5 százalékos csökkenés éves összevetésben, a piaci részesedése pedig 8,7 százalékra zsugorodott az egy évvel korábbi 10,3 százalékról.

Az IDC elemzői arra számítanak, hogy a Samsung és az Apple továbbra is megtartja listavezető helyét, ugyanakkor úgy látják, hogy erősíteni tudnak majd az olyan kínai márkák is, mint a Huawei, a Xiaomi, a Transsion, az OPPO és a vivo.

Rovatok