Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy Györgyék levelet írtak, közölték az elvárásaikat

2024. április 17., szerda 10:56

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt szeretné, ha a bankok az áremeléseiket egyértelműen láthatóvá tennék a több száz oldalas dokumentumokban. Erre most külön figyelmeztette a pénzintézeteket a jegybank alelnöke.

Nagyon sok banki ügyfél szembesült azzal, hogy egyre drágább a bankolás – különösen tavasszal, amikor a bankok végrehajtják az átárazásokat. Bár több bank is úgy döntött, hogy a 2023-as több évtizedes rekordnak megfelelő inflációt nem érvényesíti teljesen azonnal, a jegybank nem elégedett teljes mértékben a pénzintézetek gyakorlatával – írta meg az Mfor.

Ezt támasztja alá az a vezetői körlevél, amelyet nemrég adott ki a jegybank alelnöke, Kandrács Csaba.

A levél több elvárást tartalmaz, hogy az emeléseket ne rejthessék el a bankok az apró betűs részekben.

Az Mfor szerint a körlevélben leszögezik, hogy a pénzintézeteknek törekedniük kell arra, hogy az ügyfelek megismerhessék, hogy konkrétan melyik jogszabály miatt kell díjat emelni. Mindezt közérthetően és átláthatóan kell elmagyarázni nekik.

Felhívják a figyelmet, a pénzügyi cégek a több száz oldalas dokumentumokban ne úgy frissítsék a változásokat, hogy egyszerűen kiadnak újabb dátummal egy módosított változatot. Hanem vizuálisan tegyék abban nyilvánvalóvá az új, módosított vagy kiegészített részeket. 

Jó gyakorlatnak tartja a jegybank felügyelete, ha a változásokat eltérő betűszínnel vagy színes háttérrel kiemelik a hirdetményekben, az üzletszabályzatokban.

Ha változott a díja egy szolgáltatásnak, azt például a friss kondíciós listában piros színnel is kiemelik.

Az MNB jó gyakorlatnak tartja azt is, ha a pénzintézet az elektronikus kapcsolattartást választó ügyfeleinek elektronikus úton, egy külön tájékoztatásban is összefoglalja a módosításokat. 

Rovatok