Index Vakbarát Hírportál

Elindult a visszaszámláló: eleshetnek az egyetemek az uniós forrásoktól

2024. április 17., szerda 14:17

Bár az Európai Bizottság Bóka János európai ügyekért felelős minisztert „jó szakértőnek és partnernek” látja, egyelőre úgy tűnik, további lépéseket várnak a kormánytól.

A Privátbankár brüsszeli forrásokra hivatkozva kiemelte, hogy az Európai Bizottság a magyar kormány válaszára, a feltételek teljesítésére vár az uniós pénzekkel kapcsolatban: „a labda a magyar kormány térfelén pattog” – mondta az egyik forrásuk. Az Európai Bizottság tavaly decemberben az uniós pénzek egy részét hozzáférhetővé tette Magyarország számára, de a nagyobb részét továbbra is blokkolja.

Az uniós forrásokhoz való hozzáférés feltételei között említették például a közbeszerzések még tisztábbá tételét, a korrupciós ügyekben a nagyobb jogorvoslati lehetőséget, az átláthatóságot, valamint a közérdekű vagyonkezelő alapítványok ügyét is, amelyek alá tartozik számos egyetem.

Ha az utóbbihoz kötődő problémák szeptemberig nem lesznek orvosolva, akkor 21 egyetem nem kaphat majd pénzt Brüsszelből.

A parlament korábban már számos törvényt módosított, és részben engedett a követeléseknek, de a lap szerint a bizottság továbbra is lát hiányosságokat. Az értesülésük szerint a bizottság sem egységes, valamint az Európai Parlament még nagyobb szigort szeretne Magyarországgal szemben.

Ráadásul a közelgő uniós választások és tisztújítások is „bonyolítják az ügyet”. Tehát a bizottság számára politikai szempontból most nem lenne előnyös a források teljes felszabadítása. Információik szerint a bizottság Bóka János európai ügyekért felelős minisztert „jó szakértőnek és partnernek” tartja, ugyanakkor amíg a kormány nem orvosolja a problémákat, addig nem javasolják az újabb pénzcsapok megnyitását.

Rovatok