Index Vakbarát Hírportál

A szakértő szerint megakadt a tendencia, de hamarosan újabb élelmiszerár-emelkedés várható

2024. április 20., szombat 16:45

Ugyan az utóbbi hetekben azt tapasztalhattuk, hogy az élelmiszerek drágulása megállt, szakértők szerint a következő hónapokban ismét emelkedésre számíthatunk. A fogyasztók árérzékenysége ugyanakkor továbbra is jelentős mértékű, és az akciós termékek iránt soha nem látott kereslet tapasztalható.

Az ATV Híradó stábja már egy jó ideje minden hónapban bevásárol, és összehasonlítja az árakat a korábbiakkal. A legutóbbi alkalommal több alapvető élelmiszer árát is megvizsgálták.

120 forinttal csökkent a száraztészta ára az előző évi árhoz képest, valamint a paradicsomért, a tejfölért, a margarinért és a kenyérért is kevesebbet kértek, a sertéspárizsi ára viszont változatlan maradt, a trappista sajt pedig drágult, ennek kilogrammonkénti ára jelenleg 2490 forint.

Összességében majdnem ezer forinttal kevesebbet költött most az ATV stábja, mint 2023 májusában.

Raskó György agrárközgazdász szerint a szegényebb réteg vásárlóereje egyre inkább elválik a magasabb jövedelműekétől, és így a minőségi élelmiszerek drágulnak inkább, a kevésbé minőségi és „márka nélküli” termékek esetében viszont jellemzőbbek az alacsonyabb árak és az akciózások.

A szakértő azt is elmondta, hogy bár az utóbbi hetekben megállt az élelmiszerárak drágulása, a következő hónapokban ismét emelkedésére lehet számítani. 

A fogyasztók árérzékenysége nagyon jelentős mértékű napjainkban is. Abból vonjuk le ezt a következtetést, hogy az akciós termékek iránt soha nem látott kereslet tapasztalható. Egyre nagyobb vásárlóréteget tesznek ki azok, akik kifejezetten az akcióban lévő termékeket keresik, és azokat részesítik előnyben

– fogalmazott Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Rovatok