Index Vakbarát Hírportál

Még a Budapest Airport sem számított ekkora utasforgalomra

2024. április 21., vasárnap 14:09

Erős negyedévet tudhat maga mögött a Budapest Airport: a reptéren 3,4 millió utas fordult meg ebben az időszakban, több mint 10 százalékkal túlszárnyalva a járvány előtti rekordévet.

Márciusban 1,29 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 21,7 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és 10,5 százalékkal több, mint 2019 márciusában. Ezzel a Budapest Airport több mint 3,4 millió utas kezelésével zárta az első negyedévet, 10,2 százalékkal túlszárnyalva a járvány előtti rekordévet. Az utasforgalom látványos felívelése kismértékben

túlszárnyalja a vállalat prognózisát, amely szerint 2024 végére a teljes éves utasforgalom jelentősen meg fogja haladni a korábbi rekordnak számító 16,2 millió főt.

A Budapest Airport által kezelt légiáru mennyisége márciusban 23 720 tonna volt, 40,7 százalékkal több, mint 2023 márciusában, meghaladva az eddig cargoszempontból legerősebb hónapnak számító novembert, amikor 22 206 tonna áru fordult meg a légikikötőben.

2024 első negyedévében összesen 61 940 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren, 39,6 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A repülőtéren 2024 végéig az előrejelzések szerint akár 240 000 tonna áru kezelése is megvalósulhat, ami újabb rekordot jelentene – áll a Budapest Airport szombati közleményében. 

Szintet lépnek a digitalizációban 

Azt is közölték, hogy csúcstechnológiás digitális megoldás bevezetésével biztosít újabb versenyelőnyt partnereinek a Budapest Airport: az új, felhőalapú Cargo Közösségi Rendszer használatával a légi árufuvarozási értéklánc valamennyi szereplője hatékonyabbá teheti üzleti folyamatait.

A rendszer egyetlen platformot biztosít a cargoökoszisztéma minden tagja számára a kommunikáció, illetve az áruszállítással kapcsolatos dokumentáció és feladatok lebonyolításához. Az érdekelt felek továbbra is használhatják saját rendszereiket, a kiegészítő közösségi IT-megoldás ezekhez kapcsolódik.

Továbbá nem kevesebb mint tizennégy repülőgép-állóhelyen a korábbi dízelgenerátornál modernebb és környezetkímélőbb, elektromos árammal működtetett áramátalakítóval biztosítják a repülőgépek földi energiaellátását a kiszolgáló cégek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a Budapest Airport biztosítja, a repülőgépek földi áramellátását is bekapcsolva a zöldenergia-ellátásba, ezzel hozzájárulva a nettó zéró kibocsátás eléréséhez – írták.

Budapest–Lyon járat

A közleményben kitértek arra is, hogy a Franciaország és Budapest közötti turizmusra mutatkozó növekvő igényekre válaszul az easyJet újraindítja Budapest–Lyon járatát, amely augusztus 24-től heti két alkalommal, egész évben közlekedik.

Lyon történelmi óvárosa az UNESCO világörökség része, de a város széles gasztronómiai kínálatáról is híres, a Rhone és a Saone folyók partján tett séta, a középkori katedrálisok és a reneszánsz épületek látványa pedig minden évszakban jó választás a francia kultúra kedvelőinek.

Rovatok