Index Vakbarát Hírportál

Újabb kedvező hírek érkeztek a SZÉP-kártyáról

2024. április 22., hétfő 12:39

Egy év alatt 12 ezerrel nőtt a SZÉP-kártyát elfogadó szálláshelyek, vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók száma, ugyanis míg 2023 márciusában 132 ezer helyen lehetett használni a fizetőeszközt, addig ez a szám 2024 márciusára 144 ezerre emelkedett – jelezte közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

„Márciusban is erős forgalmat generált a SZÉP-kártya, amely továbbra is a turizmus motorja” – fogalmazott közleményében a nemzetgazdasági tárca. Míg tavaly márciusban 2,6 millió felhasználó rendelkezett SZÉP-kártyával, idén márciusra már 2,8 millióra nőtt a kártyabirtokosok száma, míg a költések összege a hónapban megközelítette az 59 milliárd forintot.

Egy év alatt 12 ezerrel nőtt a SZÉP-kártyát elfogadó szálláshelyek, vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók száma, ugyanis míg 2023 márciusában 132 ezer helyen lehetett használni a fizetőeszközt, addig ez a szám 2024 márciusára 144 ezerre emelkedett

– világítottak rá a kommünikében.

Töretlen a SZÉP-kártya népszerűsége

A tárca szerint a SZÉP-kártya töretlen népszerűségét mutatja, hogy a feltöltések összege 22,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, így idén márciusban 58,7 milliárd forintot osztottak ki a munkáltatók. A költések tekintetében is emelkedést láthatunk, ami a turisztikai kereslet élénkülését jelzi:

márciusban az előző évhez képest 10 százalékkal, 35 milliárd forintra nőtt a SZÉP-kártyákról felhasznált összeg. 

2024 első negyedévét tekintve megállapítható, hogy az év első három hónapjában a SZÉP-kártya-feltöltések összértéke meghaladta a 109,4 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakát 22 százalékkal, a 2019-es évet pedig 107 százalékkal múlta felül. A költések összege az első negyedévben meghaladta a 86 milliárd forintot. 

A SZÉP-kártya-használati, valamint az eddig megismert turisztikai adatok alapján megállapítható, hogy a turisztikai fogyasztás jelentősen növekszik. „A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, majd jövőre tovább emelje a gazdasági növekedést, és így évről évre haladva, folyamatosan felzárkózzunk, és elérjük az EU-fejlettségi átlag 90 százalékát. Ehhez járul hozzá a turisztikai ágazat folyamatosan erősödő teljesítménye” – zárták a közleményt.

Rovatok