Index Vakbarát Hírportál

Végre jó hír érkezett: csökken az üzemanyag ára

2024. április 22., hétfő 12:28

Szerdától kezdve csökken a gázolaj ára, miközben a benziné nem változik – jelentette be a holtankoljak.hu.

Az üzemanyagok ára az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett, ennek következtében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter két hete egyeztetésre hívta a Mol Nyrt. és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) vezetőit. Eközben az előző hét végére a kormány felmérte a piaci helyzetet, és Nagy Márton akkor már azt mondta, nincs kizárva, hogy ezen a héten beavatkoznak az üzemanyagárakba, és még egy esetleges árstopot sem zárt ki.

A beavatkozási kedvet valamelyest hűtheti az, hogy a holtankoljak.hu szerint érezhető nagykereskedelmi árcsökkenés jön a hét közepétől:

szerdától literenként 8 forinttal lesz olcsóbb a gázolaj.

A benzin ára viszont nem változik a hét közepén. A Holtankoljak szerint így az alábbi átlagárakra lehet számítani a kutakon:

Mindemellett azok a világpolitikai tényezők és rizikófaktorok, amelyek a közelmúltban emelték az üzemanyagok árát idehaza is, továbbra is fennállnak. Így kérdéses, hogy az árcsökkenés folytatódik, vagy egyáltalán tartós lesz-e.

Varga Mihály szerint a magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák

A pénzügyminiszter hétfőn egy Facebook-posztban, az Európai Bizottság adatait közölve azt írta, hogy „Magyarországon az egyik legalacsonyabb az üzemanyagok adóterhe az Európai Unióban. A magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák”.

A miniszter Facebook-bejegyzésében közzétett egy táblázatot a 95-ös benzin adóterhének arányáról az EU tagállamaiban. A táblázat szerint Magyarországon a 95-ös benzin adóterhének aránya 46 százalék, míg Ausztriában 52 százalék, Németországban 55 százalék, Szlovákiában és Csehországban 49 százalék, Lengyelországban pedig Magyarországhoz hasonlóan 46 százalék.

Varga Mihály ezzel egy korábbi kijelentésre reagált: az üzemanyagok adójával kapcsolatban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke még másfél hete, az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta azt, hogy jelenleg a benzinnél a lakosság egy 640 forintos árból 320 forintot fizet be a költségvetésnek. A felvetésre korábban Nagy Márton is reagált.

Rovatok