Index Vakbarát Hírportál

Így költene természetvédelemre Karácsony Gergely

2024. április 23., kedd 06:35

A főváros 1,4 milliárd forintot tud fordítani az elkövetkező években természetvédelmi területek megőrzésére egy elnyert európai uniós pályázat keretében – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn, a Föld napján, Budapesten.

Karácsony Gergely az egyik érintett területen, a Tétényi-fennsíkon tartott sajtótájékoztatón közölte, a Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyhatja jóvá az erről szóló szerződést.

Az elmúlt években a főváros vezetése megpróbálta ledolgozni azt az adósságot, ami az előző évtizedekben felgyülemlett a természetvédelmi területek védelme szempontjából

– fogalmazott a főpolgármester, majd rámutatott: az elmúlt időszakban 212 hektár új természetvédelmi területet alakítottak ki Budapesten. „Azt gondoljuk, egy nagyvárosi lét együtt jár azzal, hogy megőrizzük, védjük és bővítjük azokat a területeket, amelyek kiemelten fontos természetvédelmi értékekkel bírnak” – fogalmazott.

A főváros megerősítette a természetvédelmi őrszolgálatot és a FŐKERT-en belül egy új önálló természetvédelmi osztály gondoskodik a természetvédelmi területek fenntartásáról és a természetközeli állapot megőrzéséről – tette hozzá Karácsony Gergely.

Kiemelte, a fővárosi önkormányzat még soha nem költött annyi pénzt természetvédelemre, mint amennyire most lehetősége van. 

Továbbá Budapest Európában elsőként nyert nagyvárosként erre a célra a LIFE programból jelentős forrásokat – fűzte hozzá Karácsony Gergely.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közölte: a hétéves program a Mocsáros Természetvédelmi Területet, a Tétényi-fennsík Természetvédelmi Területet, valamint a Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Területet érinti.

A Tétényi-fennsíkról szólva elmondta, hogy fel kell számolni a területen megmaradt minden olyan objektumot, ami korábbról itt maradt. Továbbá el kell szállítani az illegálisan lerakott hulladékot, valamint helyre kell állítani a gyepet. A területen mintegy négyszáz növényfaj és nyolcvan állatfaj található meg, és ezek többsége védett  közölte.

Rovatok