Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Felkészültünk arra, hogy megtervezzük az Európai Unió költségvetését

2024. április 23., kedd 16:27

„Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét” – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Thomas Westphalt, az Európai Unió Tanácsának főigazgatóját. A magyar EU-elnökség alatt tervezik meg a közösség 2025. évi költségvetését, így a tárcavezető ezzel kapcsolatban is fontos megállapításokat tett.

„Az elnökség alatt válaszokat kell találnunk az Európai Unió versenyképességének növelésére” – emelte ki Varga Mihály. A közleményében azt is közölte, az unió folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben, a folyamat a járvány és a háború alatt felgyorsult.

A magyar EU-elnökség ezért nagy hangsúlyt fektet majd az európai versenyképességre, hogy érdemben csökkenjen az unió és versenytársai közötti növekedési és innovációs szakadék.

A tárcavezető kijelentette, kiemelt figyelmet kívánnak szentelni a demográfiai problémáknak, amelyek a kormány szerint alapjaiban határozhatják meg a kontinens jövőjét, a kedvezőtlen népesedési folyamatok megfordítása ma az egyik legnagyobb kihívás.

„A kormány ezért is elkötelezett a családok támogatásában: a magyar családtámogatási rendszer sikeres, az Európai Unión belül a magyar családtámogatási arány a legmagasabb a GDP-hez képest” – összegezte Varga Mihály. A tárca közleménye szerint a Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek az elnökség egyik fontos feladatára:

a jövő évi uniós költségvetés elkészítésére.

A kormány álláspontja szerint az Európai Uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia Európa biztonságáért, növelni kell a védelmi kiadásokat, valamint erősíteni kell a határvédelmet.

„A folyamatban lévő háborús konfliktusok mellett a migrációs nyomás is fokozatosan növekszik, amelyet nem menedzselni, hanem megállítani kell, és ennek terheiben növelni szükséges az uniós szerepvállalást” – fogalmazott a Pénzügyminisztérium a közleményében.

Rovatok