Index Vakbarát Hírportál

Az építési szabályokat szigorítaná az elektronikus dokumentációs rendszer

2024. április 24., szerda 15:12

Az ÉTDR (építésügyi hatósági engedélyeztetési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer) működését szabályozó jogszabálytervezet az építési szabályok szigorítását szolgálja – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium szerdán.

A közlemény szerint az új, 2023-ban elfogadott, majd 2024. október elsején hatályba lépő, a magyar építészetről szóló törvény példátlanul, de építész szakmai elvek mentén szigorítja, hogy mi épülhet Magyarországon. Egyaránt szabályozza a legnagyobb közberuházásokat és a legkisebb magán építkezéseket, felújításokat is.

A törvény értelmében nem elég csak a szigorított szabályoknak megfelelni, hanem az illetékes főépítész és tervtanács hozzájárulásával is rendelkezni kell. Ha ez nincs meg, vagy a szabályokat nem tartják be, nem lehet építkezni – írták.

A közlemény szerint a jövőben a településkép és az illeszkedés maximális szinten fog érvényesülni, amelyről nem a rosszindulat vagy az irigység, hanem az illetékes hatóság és a szakma dönt majd.

Hozzátették: aki ezek után építkezik vagy felújít, a szigorú szabályoknak kell hogy megfeleljen, nem pedig a kéretlen kritikusoknak.

Rovatok