Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdos keretösszeggel támogatja a kormány a tudomány népszerűsítését

2024. április 24., szerda 20:56

Újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárdos keretösszeggel a hazai tudomány népszerűsítését és bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe. A pénzből külföldi konferenciarészvételt, nemzetközi konferenciák haza szervezését és tudománykommunikációval kapcsolatos költségeket lehet majd finanszírozni.

A korábbi hasonló célú pályázat folytatásaként újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárd forintos keretösszeggel segíti a hazai tudományos eredmények láthatóságát és a magyar kutatói közösség bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe – tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-t. A minisztérium közleménye szerint a felhívás égisze alatt

külföldi konferenciarészvétellel, nemzetközi konferenciák hazai szervezésével és tudománykommunikációval kapcsolatos költségeket lehet majd finanszírozni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) által meghirdetett felhívás három alprogramból áll. A kutatóintézmények és a kutatás-fejlesztést végző vállalkozások május 28-ig adhatják be pályázataikat külföldi konferencián való részvételre, nemzetközi közönséget is célzó hazai tudományos események megszervezésére, illetve a hazai kutatás-fejlesztési eredményeket népszerűsítő és tudatosító tevékenységek támogatására.

A felhívás részletei már elérhetők az NKFI Hivatal honlapján. A Hivatal az érdeklődőket és a potenciális pályázókat tájékoztató rendezvénnyel is segíti, amelyen nemcsak a lehetőségeket és az elvárásokat ismerhetik meg, hanem a sikeres tudománykommunikátorok is beszélnek majd saját tapasztalataikról és műhelytitkaikról.

Hatalmas tervek

„A Tudományos Mecenatúra pályázat kiemelt célja a tudományos-innovációs eredmények iránti nyitottság erősítése a társadalomban. Számos olyan új kutatóhely alakult a közelmúltban, amelyekben a világ élvonalát jelentő, magas színvonalú tudományos munka folyik. Két kutatónk kapott Nobel-díjat, a magyar innováció 2023-ban – Európában egyedüliként – egy kategóriát előrelépett a nemzetközi rangsorban” – írták.

A tervünk, hogy az innovációs teljesítményünket tovább emeljük és 2030-ra a globális TOP 25-ben, 2040-re pedig a TOP 10-es mezőnyben álljon az ország és Európában már 2030-ra legyünk benne a TOP 10-ben

– tették hozzá.

„Épp ezért a másik ugyancsak fontos célkitűzés, hogy a hazai kutatói közösség egyre inkább bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe, a magyar kutatók még láthatóbbak és még elismertebbek legyenek itthon és külföldön egyaránt” – emelte ki a pályázat meghirdetése kapcsán Hankó Balázs, a KIM innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára. Hozzátette: mindez a kutatói életpálya iránti érdeklődést is élénkítheti, így nagy szerepe van a tudományos utánpótlás biztosításában.

A közlemény szerint a pályázat már az előző, 2021-es meghirdetéskor is nagy érdeklődést váltott ki. Az akkori nyertesek közül 270 kutató vehetett részt külföldi szakmai konferenciákon, és 40 nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon a legkülönbözőbb tudományterületeken. Emellett a pályázat 33 színvonalas ismeretterjesztő vagy tudománynépszerűsítő médiaprodukció elkészítését támogatta olyan változatos témákban, mint a 3D technológia orvosi alkalmazása, a globális energiarendszer fenntarthatósága vagy a szuperfelbontású mikroszkópia, és több mint 90 kiadvány született, amelyek között voltak a széles közönségnek szánt ismeretterjesztő kiadványok, történelmi monográfiák, orvosi szakkönyvek vagy egyetemi tankönyvek is – olvasható a közleményben.

Rovatok