Index Vakbarát Hírportál

Parragh László: A magyar szakképzés hatékonyságát a nemzetközi eredmények is igazolják

2024. április 24., szerda 13:46

Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál szerdai megnyitóján, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Parragh László szerint a magyar szakképzés hatékonyságát a nemzetközi megmérettetések eredményei is igazolják. A szakmák európai versenyében tavaly a magyar csapat a 2. helyet érte el Svájc mögött, Ausztriát megelőzve – tette hozzá.

A további eredmények érdekében sürgette a duális képzőhelyek további fejlesztését, a globális kihívások és eredmények, a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság, a zöldátállás beépítését a tananyagba.

Az MKIK elnöke szerint a szakképzés átalakításának tapasztalatait a felsőoktatásban is hasznosítani kell, hiszen mindkét rendszernek érdeke, hogy megfeleljen a munkaerőpiac elvárásainak. Úgy véli, hogy az egyetemeknek is szoros kapcsolatot kell építeniük a vállalatokkal, a leendő szakembereket pedig össze kell kötni a munkaadói oldallal.

A magas szintű képzés a szakembereknek kiszámítható, biztos jövőt nyújt, a magyar gazdaság számára pedig versenyképességi feltétel, amely ma egész Európa számára az egyik legnagyobb kihívás

– tette hozzá.

Az MKIK harmadjára rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve.

Parragh László elmondta, hogy az idei Szakma Sztár Fesztiválon 75 szakma képviselteti magát, az előválogatón csaknem 9 ezer diák vett részt, a döntőbe 200-an jutottak.

Szakmaválasztás

A NAK elnöke, Győrffy Balázs a megnyitón hangoztatta, hogy a szakmaválasztás helyes út a diákok előtt, a versenyen elért eredmény pedig meggyőzheti őket arról, hogy volt értelme az erőfeszítéseiknek.

A szakmaválasztás a kiemelkedés lehetőségét kínálja, és amelyik fiatal ezt az utat választja, az célirányosan építheti a jövőjét – mutatott rá Győrffy Balázs.

A NAK vezetője abban bízik, hogy a megmérettetés hozzájárul a rendezvényen bemutatkozó 21 agrárszakma népszerűségéhez. Az agrárszakképzés évek óta egyre népszerűbb, intézményeiben a tanulók száma 2021 óta 10 százalékkal nőtt. Budapesten ennél is nagyobb mértékben, a főváros tehát egyáltalán „nem veszett el” – értékelt az elnök.

Győrffy Balázs hangoztatta meggyőződését, hogy az agrárszakképzésben is a duális képzőhelyeké a jövő, az agrárpályák felértékelődése pedig biztosítani fogja a nemzedékváltáshoz szükséges utánpótlást a mezőgazdaságban.

A Szakma Sztár Fesztiválon a nyitóbeszédet Orbán Viktor miniszterelnök tartotta. A kormányfő négy dolgot garantált a fiataloknak.

Rovatok