Index Vakbarát Hírportál

Péntektől érdemes lesz a benzinkutak felé kanyarodni

2024. április 24., szerda 12:07

Április 26-tól olcsóbb lesz az üzemanyag: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, míg a gázolajé bruttó 6 forinttal kerül majd kevesebbe.

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, előbbi bruttó 3 forinttal, míg a gázolajért a kutak bruttó 6 forinttal fognak kevesebbet fizetni. Hogy ez miként jelenik meg a kutak áraiban pénteken, teljesen bizonytalan – írja a holtankoljak.hu.

Az eddigi gyakorlat szerint arra számíthatunk, hogy közel azonos mértékben csökkennek majd a kutak árai is – tették hozzá.

Kiemelték, hogy a kormányzati kommunikáció alapján beavatkozásra lehet számítani az üzemanyagárakat tekintve, aminek részletszabályai még nem ismertek.

Ha minden változatlan marad a szabályozást illetően, akkor az alábbi átlagárakra számíthatunk, amely kalkuláció a holtankoljak.hu-n megjelenő töltőállomások üzemanyagárainak átlagából számol: 

Mint megírtuk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Index kérdésére elmondta, azt javasolja a kormánynak, hogy avatkozzanak be az üzemanyagárakba. A javaslatának és így az intézkedés konkrétumainak kialakítása jelenleg is zajlik. „A régiós átlag nagyon fontos szerepet kap a javaslatban, hogy a korábbi egyezségünket betartassuk” – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy beavatkozás esetén nem fél-e ellátási problémáktól, kijelentette: benzinár esetén 3, míg a gázolaj esetén 5 százalékkal tér el a régiós átlagtól az üzemanyagár.

Ha jól tudom, a benzin esetén változatlan marad az ár, de a gázolajnál 8 forint csökkentést hajtanak most végre. Ez sem véletlen

– így utalva arra, hogy a korábbi nyilatkozatainak most jöhet meg az eredménye. Majd azt mondta, a gázolajnál történő csökkenés ráadásul azzal áll szemben, hogy az olajárak felfelé indultak a közel-keleti konfliktus miatt. 

Rovatok