Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió átlagán alul a magyarországi foglalkoztatottak száma

2024. április 26., péntek 17:20

Bár csak néhány tized százalékkal, de elmarad a Magyarországon foglalkoztatottak száma a 2023-as európai átlagtól. A legtöbben Hollandiában, Svédországban és Észtországban, míg a legkevesebben Olaszországban, Görögországban és Romániában dolgoznak. A statisztikából az is kiderül, hogy több a túlképzett nő, mint férfi a piacon.

2023-ban az EU 20-64 éves korosztályának több mint 75 százaléka (195,7 millió fő) volt foglalkoztatott, ami a legmagasabb arány a mérések 2009-es kezdete óta. Ez 3 egymást követő évben növekedést jelent, miután 2020-ban a Covid–19 világjárvány miatt 72 százalékra esett vissza az arány. Ez az Eurostat által a közelmúltban közzétett munkaerő-piaci adatokból derült ki. 

Az uniós országok közül Hollandiában (84 százalék), Svédországban (83 százalék) és Észtországban (82 százalék) volt a legmagasabb a foglalkoztatási arány. A legalacsonyabb arányt Olaszországban (66 százalék), Görögországban (67 százalék) és Romániában (69 százalék) regisztrálták.

Kiderült az is, hogy a nők körében magasabb a tólképzettek aránya a férfiaknál.

2023-ban az EU-ban a túlképzettségi ráta 22 százalék volt, a férfiaknál 21, a nőknél 23. Túlképzésről akkor beszélünk, ha a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket olyan foglalkozásokban alkalmazzák, amelyek nem igényelnek ilyen magas szintű végzettséget.

Az uniós országok közül a túlképzettségi ráta Spanyolországban volt a legmagasabb (36 százalék), majd Görögország (31 százalék) és Ciprus (30 százalék) következett. Eközben Luxemburgban (5 százalék), Dániában és Csehországban (egyenként 13 százalék) volt – a legalacsonyabb – az arány.

A 27 uniós ország közül 18-ban a nők túlképzési aránya magasabb volt, mint a férfiaké, a legnagyobb különbségeket Máltán és Szlovákiában (mindkettő +8 százalékpont), valamint Olaszországban (+7 százalékpont) regisztrálták.

Ugyanakkor 9 uniós országban a férfiaknál magasabb volt a túlképzettségi ráta, a legnagyobb különbség Litvániában (+5 százalékpont), Lettországban (+4 százalékpont) és Bulgáriában (+3 százalékpont) volt tapasztalható.

Februárban arról írtunk, hogy a kormány szerint 74,7 százalékkal az EU-átlag fölött van a Magyarországon foglalkoztatottak szám – most kiderült, hogy ez nincs így, de nem vagyunk lemaradva sokkal az átlagtól. A legújabb KSH-adatok szerint folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma Magyarországon, de ezzel egyidejűleg a munkanélküliségi ráta is emelkedik.

Rovatok