Index Vakbarát Hírportál

Itt a Standard and Poor's jelentése Magyarországról

2024. április 26., péntek 22:39

„Töretlen a bizalom Magyarországgal szemben: a Standard and Poor's ismét megerősítette Magyarország adósság-besorolását, és továbbra is befektetésre ajánlott kategóriába sorolja hazánkat” – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium, reagálva a hitelminősítő döntésére.

A Standard and Poor's mai jelentése stabil kilátással továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azt jelenti, hogy a magyar gazdaság biztos alapokon áll. „Magyarország iránt erős a bizalom a jelentős hitelminősítők mindegyikénél, így a Standard and Poor's mellett a Moody's és a Fitch Ratings szerint is befektetésre ajánlott kategóriába tartozik hazánk” – fogalmaz közleményében a tárca.

Mint írják, Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, az erős befektetői és piaci bizalmat a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések folyamatos beáramlása is alátámasztja:

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint „a háború és a brüsszeli elhibázott szankciók okozta inflációt a kormány hatékony intézkedései visszaszorították”, amely eredményeképpen fél éve dinamikusan nőnek a reálbérek. A növekvő reálbérek hatására a kiskereskedelmi forgalom már megkezdte a helyreállást, éves összevetést tekintve 2024 első két hónapjában töretlenül bővült, januárban 0,6 százalékkal februárban pedig 1,1 százalékkal.

Ezért a kormány az infláció sikeres visszaszorítását követően idén újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, ha pedig véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz – ígéri a tárca. Ez a számokat tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.

„A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország fejlettsége 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi átlagának 90 százalékát, a Nemzetgazdasági Minisztérium ennek elérése érdekében dolgozta ki a kormány új versenyképességi stratégiáját” – zárul a közlemény.

Megszólalt Varga Mihály is

Jó hír érkezett a hétvégére: a Standard and Poor's megerősítette hazánk besorolását, továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban péntek este.

A pénzügyminiszter elmondta: a hitelminősítő szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre már 3 százalék felett bővülhet, ezzel az uniós rangsor élmezőnyébe kerül.

Az elemzés arra is rámutat, hogy Magyarország továbbra is vonzó célpont a befektetések számára, a munkanélküliségi ráta tovább javulhat a következő években, a folyó fizetési mérleg többlete hosszabb távon is fennmaradthat. Elismerően írnak a magyar bankrendszer stabilitásáról, valamint az államadósság kedvező szerkezetéről, annak biztonságos finanszírozásáról is – ismertette Varga Mihály.

Magyarországot az elmúlt évek válságai ellenére mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlja, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint az elmúlt évtized elején – mondta a pénzügyminiszter.

Rovatok