Index Vakbarát Hírportál

Kapaszkodjon meg: ennyiért lehet Budapesten kengurut vagy krokodilfarkat enni

2024. április 28., vasárnap 18:52

Részletesen megvizsgálták, hogy az egzotikus kategóriába sorolható húsféléket milyen áron és minőségben lehet beszerezni Magyarországon. A prémiumkategóriás termékekkel kapcsolatban a szakértők megnyugtattak: az ilyen húsok behozatala és értékesítése jól szabályozott, a megfelelő, harmadik országokra vonatkozó szabályok betartásával forgalmazhatók.

Lassan itt a grillszezon, ezért a Pénzcentrum megvizsgálta, mennyiért kaphatóak az áruházakban, valamint az éttermekben az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék – például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy friss zebrasteaket vagy krokodilbélszínt biztosan nem kapunk a jól megszokott áruházláncok húspultjában, ezért érdemes a webáruházakat felkeresni.

A vizsgálatuk szerint

Az egzotikus húsok népszerűségével kapcsolatban Taferner Ákos, a Metro marketingvezetője a lapnak azt mondta, hogy csak azokat a termékeket tudják forgalmazni, amelyeknek megvan az összes lehetséges, a vonatkozó magyar és EU-s jogszabályoknak megfelelő engedélye.

Sőt, a mi minőségbiztosítási kritériumaink szigorúbbak, mint a jogszabályok. Mielőtt a beszállítóinkat megkeressük, komoly auditon kell átmenniük. Konkrétan a kenguruhús a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül kerül be

– tette hozzá a marketingvezető. A szakemberek szerint Európában az igazán egzotikus húsokra nincs piaci igény, azonban Magyarországon látszik bizonyos ívű fejlődés a hagyományosnak számító termékpalettán. 

A lap arra is kitért, hogy egy fővárosi étteremben a zebrahátszínsteak 8990 forint, a muflonsteak 7990 forint, a bölénysteak 6990 forint, az ausztrálkenguru-steak 6990 forint, a krokodilsteak 14 990 forint. Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék – a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil – fogyasztása ritkaságszámba megy Európában és így Magyarországon is.

Szokatlan mivoltuk, szűk piacuk és a hagyományos húsokhoz képest lényegesen fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatók. Ennek ellenére ezek a húsok kis utánajárással Magyarországon is beszerezhetők, általában a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között vagy a gourmet-üzletek karácsonyhoz kapcsolódó kínálatában találkozhatunk velük. Egyértelműen kuriózumszámba mennek, áruk és jellegük miatt is egy szűk fogyasztói réteg ínyencségeinek számítanak

– mondta el a lapnak Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője, aki hozzátette: a felsorolt húsfélék között a kenguru számít még viszonylag elérhetőnek. Ugyanakkor az Európai Unió országai ezt importálják, elsősorban Ausztráliából. A szakember szerint az ilyen húsok behozatala és értékesítése jól szabályozott, a megfelelő, harmadik országokra vonatkozó szabályok betartásával forgalmazhatók.

Rovatok