Index Vakbarát Hírportál

Már biztosan csak emlék marad az 500 forint alatti gombócos fagylalt

2024. április 28., vasárnap 15:19

A kakaótermelés visszaesése miatt egy év alatt háromszorosára nőtt a kakaó világpiaci ára, ami a csokoládé 50-60 százalékos drágulásával járhat. Ez a magyar cukrászipar termékeire is kihat, a sütemények 1000-1500 forintos szeletára az év második felében tovább emelkedhet, egy gombóc fagyiért pedig országszerte 500 forintnál többet kell fizetnünk idén.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Portfoliónak arról számolt be, hogy már tavaly érezhető volt némi visszaesés, az emberek kevesebbet költöttek a cukrászdákban, de a tavasz eleji jó időben élénkült a forgalom, rengetegen mentek fagylaltért, idén a kereslet élénkülését várják. 

Növekvő kiadások

Mint elmondta, a magas energiaárakból adódó gazdálkodási problémák nem szűntek meg, a cukrászdák többsége átállt a fix díjakról a tőzsdei árakra épülő megállapodásokra, de az ipartestülettől még mindig kérnek segítséget a rossz konstrukciójú szerződések felbontásához.

„Még olyan kollégákról is tudunk, akik hajlandóak lennének kifizetni a szerződésükben meghatározott több milliós kötbért is a szolgáltatónak, de még így sem engedik felbontani a szerződést.

Ők jelenleg a tőzsdei ár négy-ötszörösét fizetik, és ellehetetlenítve érzik magukat, mert több millió forintot dobnak ki most az ablakon, amit nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen bekalkulálni az árakba

– árulta el a lapnak Erdélyi Balázs. Ennek ellenére a cukrászdák többségének mégsem az energiaárak jelentik a legnagyobb problémát, hanem a megemelkedett víz- és csatornadíjak. Az alapanyagok árában nem tapasztalnak drasztikus áremelkedést, a kakaót kivéve, aminek az ára még a világpiacon soha nem látott csúcs elérése után is folyamatosan növekszik. 

A két legnagyobb kakaóbab-exportőrnél, Elefántcsontparton és Ghánában a rossz időjárás és a növényeket fertőző betegségek miatt jelentősen visszaesett a termelés, ezt a szállítási költségek emelkedése is tetézte. Mindezek következményeként már a múlt évben duplájára nőtt a csokoládé ára, de Erdélyi Balázs a jelenlegi tőzsdei folyamatokból kiindulva azt sem tartja kizártnak, hogy az idei év második felében 50-60 százalékkal többet kell fizetni a csokoládéért. 

Bővülő kínálat, lassuló áremelkedés

Az elmúlt 10 évben a növekvő fogyasztói igényekre reagálva ma már a cukrászdák kínálatának 25-30 százalékát a mentes termékek teszik ki, ami az ipartestület elnöke szerint nemzetközileg is kimagasló eredmény. 

„A fagylaltoknál is megjelentek a laktóz-, cukor- és gluténmentes verziók” – mondta. Ami az árakat illeti, a legtöbben a tavalyihoz hasonló áron, néhol maximum 10 százalékkal drágábban kínálnak egy gombócot. 

Az átlagos fagylaltár 500–600 Ft között mozog, és idén forgalomnövekedést is várunk attól, hogy nem emelkedik az egekbe a fagyi ára

– fogalmazott Erdélyi Balázs. A torták szeletára pedig marad az eddigi 1000–1500 forint közötti sávban, mivel szavai szerint ennél magasabb árat csak kevés helyen hajlandók kifizetni egy darab cukrászsüteményért. A munkaerőhiány ezt az ágazatot is érinti, leginkább a nyári szezonban intenzívebb forgalom során. Az ipartestület elnöke úgy véli, a munkaerő megtartására tett kísérleteknek, a magasabb járulékfizetéseknek, béremeléseknek a hatása az év második felében jelenhet meg a fogyasztói árakban. 

Rovatok