Index Vakbarát Hírportál

A kormány szerint ezzel Magyarország a világban is tényezővé vált

2024. április 28., vasárnap 12:28

Bármilyen nyomás is érjen bennünket, a magyar kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett – mondta Varga Mihály Kunmadaras teljeskörűen felújított református templomának hálaadó ünnepségén. „Miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben.”

Varga Mihály az ünnepségen kiemelte, hogy a templomok a közös szellemi építkezés legalapvetőbb helyszínei, ezért a fizikai építkezést a jövőben is támogatni fogják. 2010 óta Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken 3000 templom újult meg vagy épült fel kormányzati támogatással.

A miniszter tudatta: A templomok a legkisebb faluban is tanújelei a keresztény kulturális gyökereknek, amelyek az európai nemzetállamokat évszázadokon át erősítették.

Szerinte tanújelei továbbá annak is, hogy minden, hosszú távon működésképes társadalom a helyi közösségein alapul. A miniszter leszögezte: a magyar álláspont világos, kiállunk a közösségekre épülő társadalmak bevált gyakorlata mellett, és ezért támogatjuk a nemzetállamok szövetségeként működő Európát.

Európának csak akkor van jövője, ha megőrzi az alapjait, amelyeken szervesen felépült, mert a legfontosabb közösségszervező erőt az európai kontinensen a kereszténység jelenti. Ezért bármilyen nyomásgyakorlás is érjen minket, kiállunk a keresztény értékek, Európa keresztény alapjai mellett, és megerősítjük a helyi közösségeket.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány a rombolás helyett a megújulás pártján áll, a háború helyett a békét támogatja. Mint mondta: „Magyarország azóta fejlődik ismét, mióta a 2010-ben felállt nemzeti kormány a saját szuverén megoldásait alkalmazza”.

Végezetül Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedben megtaláltuk a helyi módjait a munkaerőpiac megerősítésének, a családok támogatásának, az államadósság csökkentésének, a magyar vidék felzárkóztatásának: „ezzel Magyarország a világban is tényezővé vált, még ha a méretünk ennek határokat is szab” – összegezte a Pénzügyminisztérium közleménye.

Rovatok