Index Vakbarát Hírportál

Magyar eperként árulják a külföldi termést, sorra verik át a vevőket

2024. április 30., kedd 12:21

A magyarországi eperszezon április elején vette kezdetét a fűtött fóliás szamócaszürettel. Sok esetben azonban a külföldről származó termést is magyar gyümölcsként árulják. A vásárláskor több tényezőre is érdemes figyelni.

Az alkalmi kereskedők sok esetben átverik a vásárlókat, ugyanis magyar eperként árulják az importból származó, ízében, minőségében a magyarországitól eltérő termést – írja az Economx. A lap beszámolója szerint a kunbaracsi Organikus Farm gazdája a TikTokon hívta fel a figyelmet arra, hogy az árusok nagyon gyakran megkárosítják a fogyasztót.

Az utcán, bódékban sok eperárussal találkozunk, akiknek a 80 százaléka szélhámos, mert az országba kamionszámra érkező spanyol vagy görög epret magyarként, főként lajosmizseiként adják el

– hangzik el a videóban.

A farm gazdája szerint a vásárláskor két dologra érdemes figyelni: egyrészt a vásárló ne elégedjen meg a nyugtával, hanem kérjen az eladótól áfás számlát, amelyet egy csaló árus nem tud teljesíteni. Másrészt az eladót arra is meg lehet kérni, hogy mutassa meg az őstermelői igazolványát vagy egy fotót az ültetvényéről, és igazolja az áru eredetét.

Működési engedély szükséges

Az Economx továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozgóárusításhoz is szükséges a működési engedély, amit a kereskedelemről szóló törvény és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szabályoz.

Az engedély nélküli árusítás illegális tevékenységet is jelenthet, nem csak az áru eredetével kapcsolatos átverést. Ugyanakkor megnehezíti a hatóságok munkáját, hogy a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre, csak ha bűncselekményt vagy szabálysértést észlelnek.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint az a különbség a külföldi és a magyar szamóca között, hogy az importált gyümölcs koraérett, míg a hazait teljesen éretten szedik le, mivel az jóval rövidebb idő alatt jut el a fogyasztókhoz.

Rovatok